Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Даниел Вълчев за ДПС: Нещата ще си дойдат на мястото в полза на Доган

23 юли 2024, 19:22 часа • 1207 прочитания

„Това, което съм забелязал е, че ДПС през всеки четири, пет, седем години преминава през някакъв подобен трус. От това те не изглеждат по-слаби. Мисля, че нищо съществено няма да се случи там. Сега наближават избори, може да имат някакви правни проблеми, но смятам, че там нещата ще си дойдат на мястото.“ Това заяви в предаването „Лице в лице“ по bTV деканът на Юридическия факултет проф. Даниел Вълчев.

Още: Даниел Вълчев: Разделението в обществото е по отношението към Борисов

„Нещата ще си дойдат на мястото в полза на Доган. Няма в чия друга полза да бъде, това е неговата партия. Другото би било твърде наивно. Със силови методи не се решават трайно политически въпроси и това историята много пъти го е потвърждавала. В някои случаи силата не помага“, подчерта професорът. „Голямото противоречие в момента в света не е между ляво и дясно, а е между либерално-глобализиращите идеи и онези, които се противопоставят на това“, смята проф. Вълчев.

Още: Вълчев: При нова "сглобка" на ПП-ДБ с ГЕРБ, избирателите им вече ще се познават помежду си

Според него по-голямата част от българския политически елит мисли, че с тарикатлъци и непочтени средства се получават трайни политически резултати. „Господ ни спаси два пъти от подобен срам през последните три месеца. Първият път беше с избора на патриарх. Всеки опит да се подхожда към православната църква с нечисти ръце е меко казано осъдителен. Вторият случай беше с правителството, което не се състоя, но което най-вероятно щеше да се състои, ако не се беше случило разцеплението в ДПС“, посочи проф. Вълчев.

Още: Когато минаваш през законите с 200, резултатът е 5 за 4

„На Бойко Борисов всичко може да му се отрече, но интуицията не. Той не беше в много добро настроение малко преди гласуването и сякаш му олекна, когато правителството му не мина. Той се притесняваше, че ще мине. Логичният въпрос е „а сега накъде?“, добави той.

По думите му трябва да се подредят ценностите в света. „На първо място е мирът. За мен това е най-важното нещо. На второ място е глобализиращите нагони да бъдат успокоени. Българите трябва да търсим политици, които имат самочувствието тези неща да ги кажат. Има и трето предизвикателство – Конституционният съд“, коментира още Вълчев.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес