Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП „Демократи за силна България“ с конференция за превенция на насилието

10 март 2022, 15:03 часа
Реклама

Национален клуб на жените към ПП „Демократи за силна България“, съвместно с Фондация „Конрад Аденауер“, отбелязаха международния ден на жената с конференция на тема „Насилието в семейството и общността - превенция и правозащитни механизми“.

Различните аспекти на проблема бяха разгледани от гледна точка на европейския законодател, държавните органи, правозащитни организации и политици. 

Сред официалните гости на събитието бяха Олег Охотник, първи секретар на посолството на Украйна в България, н.пр. доц. д-р Желко Йович, посланик на Република Сърбия в България, представители на редица други посолства у нас, представители на Държавна агенция за закрила на детето, общински служители от районни администрации в София, представители на SOS Детски селища България, УНИЦЕФ България, както и десетки правозащитни неправителствени организации. Модератори на събитието бяха Силвия Гиздова и Кристина Петкова.

Председателят на ДСБ Атанас Атанасов, заместник-председателят на ДСБ Кристина Петкова и ръководителят на бюрото на Фондация „Конрад Аденауер“ в България Торстен Гайслер отправиха приветствия към присъстващите в залата.

Панелисти бяха евродепутатът Радан Кънев, който разказа подробно за европейските механизми за защита от насилие и законодателните мерки за защита на човешките права. За добрите европейски практики в тази област разказа и Албин Диърин, ръководител проекти – юридически изследвания, отдел „Изследване и данни“ Агенция на Европейския съюз за основните права.

Темата за насилието продължи Лилия Симеонова, началник на политическия кабинет на министъра на правосъдието, която подробно разказа за предстоящите изменения в Закона за защита от домашно насилие.

Заместник-омбудсманът на Република България Елена Чернева отправи приветствие от името на омбудсмана Ковачева и разказа за дейността на институцията, свързана със защитата от насилие и спазването на човешките права.

Елисавета Белобрадова, народен представител от Демократична България, сподели какви са парламентарните нагласи за промяна в законодателната рамка за защита от насилие и изрази готовността на парламентарната група да се борят за смели промени, които да елиминират насилието във всичките му форми.

От името на общинската група на Демократична България в Столичния общински съвет, председателят на групата Грети Стефанова даде подробности за намеренията на Столична община да изгради още един кризисен център за пострадали от домашно насилие.

Петър Петров, областен координатор по случаите на домашно насилие към СВДР, сподели какъв е механизмът на работа на българската полиция при случаи на домашно насилие, както и пред какви проблеми са изправени.

Конференцията продължи с две панелни дискусии, насочени към практическото приложение на Закона за защита от домашно насилие. В първата адвокатите и правозащитници Йорданка Бекирска и Марияна Евтимова разговаряха за своята работа с клиенти, пострадали от домашно насилие. Участниците възприеха тезата за засилено служебно начало и единодушно подкрепиха създаването на единен регистър, съдържащ разширени данни за лицата, история на техните отношения, издадени заповеди, но и подадени и оттеглени сигнали, който да се поддържа от Национален координационен орган по ЗЗДН.

Последва и разговор между Катя Кръстанова от Фондация Анимус, Олга Минева от Фондация Емпруув и Юлия Андонова от Фондация П.У.Л.С. за опита на неправителствения сектор и умишлената дезинформация, касаеща тяхната дейност.

Всички участници в събитието се обединиха около мнението, че е необходима спешна законодателна реформа, за ефективна борба с домашното насилие и имат пълната готовност да работят със законотворческия орган.

 конференция

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес