Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП-ДБ с идея как държавата да се справи с хаоса по границите

05 септември 2024, 14:12 часа • 991 прочитания

Парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" изпрати днес до служебния министър-председател Димитър Главчев писмо във връзка с разрастващия се проблем с международния трафик през българските гранични пунктове, съобщиха от коалицията. В писмото се предлагат конкретни мерки за решаване на проблемите и подобряване на ситуацията, се посочва в прессъобщението. 

По-рано днес стана ясно, че въпросът кой допуска превозвачите да бъдат принуждавани да спират на частни паркинги на границата, все още е без решение. По-късно от правителството обявиха, че започват проверка на НАП и ДАНС във връзка с проблема с буферните паркинги.

Реакцията

"От години българската държава допуска и толерира регулацията на трафика по граничните пунктове да се превръща в частен монопол. Кабинетът на Кирил Петков направи решителни стъпки държавата да влезе във властта и правомощията си на граничен пункт „Капитан Андреево“, но с времето чрез съдебни решения и бездействие на държавни институции бяха „върнати“ почти в изходно положение", пише в писмото. Още: "Игра на паркинги 2" или как частна компания контролира трафика на "Дунав мост" (ВИДЕО)

От ПП-ДБ посочват, че проблемът се е удвоил с "частния" паркинг на Дунав мост 1 – при Русе, а впоследствие – и Дунав Мост 2 – в района на Видин-Калафат. И двата паркинга са на фирми с неясна собственост и извършват дейности, присъщи на държавата, без каквато и да било санкция от български държавен орган, се казва в писмото. 

От ПП-ДБ са на мнение, че тази ситуация е "огромен удар върху имиджа на България, българската държава и бизнес, и представлява непреодолима пречка при преговорите за присъединяване на България към шенгенското пространство със сухопътните си граници" и се настоява министърът на транспорта и съобщенията да предприеме действия и мерки за разработване и внедряване на автоматизирана информационна система за управление на товарния трафик в районите на сухопътните гранични контролно-пропускателни пунктове на територията на България. От ПП-ДБ информират за внесен проект на решение в 50-ото Народно събрание, задължаващ разработването на план за внедряването на системата да стане в срок от 60 дни. Още: Заради хаоса по границите ни: Турция и Гърция търсят коридор, с който да заобикалят България

По-рано днес от пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че служебният министър-председател Димитър Главчев свиква спешна среща във връзка с проблема с паркингите по границите.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес