Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП-ДБ поиска време от президента преди да връчи втория мандат

15 юли 2024, 16:12 часа • 4336 прочитания

Представители на "Продължаваме промяната - Демократична България" се срещнаха с президента Румен Радев в президентството, за да поискат отсрочка за връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. На срещата по предложение на обединението присъстваха Кирил Петков, Божидар Божанов, Надежда Йорданова, Атанас Атанасов и Николай Денков

Те призоваха за време за работа на парламента и довършване на антикорупционната реформа с цел недопускането на корумпирани политици в Народното събрание. ПП-ДБ постави като условие намирането на антикорупционно мнозинство от 160 народни представители, за да направи опит за съставяне на кабинет. Те ще внесат декларация със седем законодателни мерки, за да опипа почвата за евентуално мнозинство.

"Искаме да предложим пакет от закони и решения, с които да направим липсващата крачка, с която да помогнем да се разчисти политическата система от корумпирани лица", каза бившият премиер Николай Денков. Още: Христо Иванов: ГЕРБ вижда ПП-ДБ като основен опонент

"Кризите изискват нестандартни решения", каза Николай Денков.

Ако не се събере нужното мнозинство, коалицията, че ще вземе и върне мандата неизпълнен.

Ако обаче се събере въпросното антикорупционно мнозинство, то коалицията ще настоява за отсрочка от три месеца за връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

"Жегата навън съвпадна с горещото политическо лято"

"Жегата отвън съвпадна с разгара на горещото политическо лято – множество остри противоречия, силна динамика в политическите процеси. Тази сложна обстановка изисква диалог и навременни и оперативни решения", каза в началото държавният глава.

"Аз разбирам напълно, че този мандат ви изненада и това обяснява липсата на готовност и необходимостта от време от ваша страна. Под каквато и форма да са опаковани тези важни искания, те водят неизменно към въпроса има ли мнозинство в 50 Народно събрание. Вие трябва да отговорите първо на този въпрос. Имате 39 народни представители. За вашите идеи се изисква мнозинство, а някои от тях ще изискват и квалифицирано мнозинство", допълни президентът. Още: Раздор в коалицията за третия мандат, ПП не са съгласни с ДСБ за технически кабинет (ВИДЕО)

Денков го коригира, че "изненада може и да имаше за втория мандат, но няма никаква изненада какви са приоритетите пред Народното събрание".

"Ако не успеем да решим проблема с корупцията, всичко друго ще е второстепенно. Затова трябва да видим дали имаме широка подкрепа за това, което предлагаме", каза той.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес