Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП-ДБ пак ще предложи възнаграждението за особените представители да се определя от съда

20 септември 2024, 18:22 часа • 513 прочитания

"Продължаваме промяната - Дeмократична България" (ПП-ДБ) отново ще предложат възнаграждението за особените представители, предвидени в Закона за адвокатурата, да се определя от съда в рамките на Наредбата за адвокатските възнаграждения, а местните адвокатски съвети да определят единствено конкретния особен представител. Това съобщиха от пресцентъра на коалицията.

Предложението от ПП-ДБ ще внесат при повторното разглеждане на законопроекта, който бе върнат с наложеното от президента Румен Радев вето. Съществено бе променен правният режим, свързан с фигурата на особения представител. Парламентът иззе от съда правомощието по определяне на възнагражденията на особените представители и ги възложи на местните адвокатски съвети, обясниха мотивите за ветото от прессекретариата на държавния глава. Според него това влиза в остро противоречие с правото на Европейския съюз, което забранява сдружения на доставчиците на определени услуги да определят сами цените им. Още: Официално: Адвокатите вече могат да рекламират дейността си

От ПП-ДБ смятат, че с предложението им ще се избегне това противоречие, като ще се избегне и рискът за ограничаване на конкуренцията и конфликтът на интереси една група лица да разпределя помежду си дела с висок материален интерес и да определя размера на възнагражденията.

От коалицията припомниха, че техните предложения не бяха приети от мнозинството в залата, поради което според тях "в момента целият закон, който в голямата си част решава съществени проблеми на правораздаването у нас и защитава достъпа на гражданите до правосъдие и адвокатски услуги, остана блокиран".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес