Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поредна нова битка в ДПС: Кой и къде ще контролира членовете на комисиите в изборния ден?

27 септември 2024, 13:58 часа • 588 прочитания

Поредна предизборна битка се очертава за двете фракции на ДПС - този път във фокуса е контролът и участието в секционните избирателни комисии (СИК) за вота на 27 октомври.

Съставите на всички комисии трябва да бъдат назначени до 1 октомври. Още преди седмици анализатори обърнаха внимание на факта, че присъждането на марката "ДПС" на крилото на Делян Пеевски ще му даде и достъп до СИК-овете и ще може да излъчи свои хора като членове от името на партията. Това е особено важно, тъй като комисиите контролират избирателните секции, където гражданите подават вота си и се извършва първичното броене на гласовете.

Конкретен пример за раздорите има от Варненско, пише в. "Сега". В Централната избирателна комисия (ЦИК) е постъпила жалба от депутата Хюсни Адем срещу решението на варненската районна избирателна комисия (РИК), с което са назначени СИК в община Долни Чифлик. От ДПС-Доган са поискали да имат свои членове в 14 секционни комисии. От РИК-Варна обаче им отказват с мотива, че упълномощеният пр

едставител на ДПС-Доган е закъснял за консултациите. Затова хората на почетния лидер молят ЦИК "да спази решението, че всяка парламентарно представена партия или коалиция има право на не по-малко от един член във всяка СИК".

Още: "Турската общност няма да позволи гавра с нея": Татяна Дончева за ДПС и влиянията в партиите (ВИДЕО)

От ЦИК са поискали преписката от варненската РИК за проведените консултации при кмета на Долни Чифлик между политическите сили за назначаване на секционните комисии. В документите пише, че консултациите са насрочени за 19 септември от 16 часа в общината и са били проведени с участието на представители на всички парламентарно представени формации (без разпадналите се "Величие" - бел.ред.), включително на партия ДПС. Последната е била представена от човек с пълномощие, чиято правна сила идва от Делян Пеевски като председател на партията.

Когато консултациите са приключили, в общината пристига друг представител на ДПС, упълномощен от Джевдет Чакъров – също председател на партията и водач на фракцията на Доган. Този представител възразява на вече направеното разпределение на местата в СИК. На 23 септември обаче РИК-Варна назначава секционните комисии и лагерът на почетния лидер се жалва в ЦИК от това решение.

Така комисарите в София се изправят пред обичайната дилема, с която се сблъскват, откакто се разцепи ДПС – какво решение да вземат при положение, че и двата лагера имат еднакво правно основание да представляват движението. "От представените по преписката документи и от решението на РИК – Варна, се установява, че партия "ДПС" не е лишена от представители при назначаването на членовете на СИК в община Долни чифлик. С оглед на което за представителите на партия "ДПС" решението на РИК – Варна, има положителни и благоприятни правни последици, като напълно са удовлетворени законните им права и интереси", смята ЦИК, докато обсъжда казуса. И отрежда, че Хюсни Адем, който е подал жалбата, не може да обоснове, че има правен интерес от оспорване на решението на варненската РИК.

Още: "Те вече не са от ДПС, няма значение какво искат": Пеевски след искането за заличаването му от партията (ВИДЕО)

"ЦИК няма правомощия да разрешава възникнали спорове между надлежно упълномощени представители на партия "ДПС", още повече в конкретния случай е налице надлежно волеизявление от надлежно упълномощения представител на партия "ДПС", който е участвал на проведените консултации и представил писмено и поименно предложение за съставите на СИК в община Долни чифлик при кмета на общината, където е постигнато съгласие за назначаване съставите на СИК", аргументират се комисарите. И оставят жалбата на ДПС-Доган без разглеждане като недопустима.

Така излиза, че който представител на фракция стигне първи до съответната община за консултациите, най-вероятно ще успее да прибере квотата на ДПС в секционните комисии. Това предвещава множество нови битки по места, пишат още от изданието.

Още: ДПС - Доган поиска съдът да заличи Пеевски като председател на партията

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес