Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Политолог: Всяка власт произвежда обслужващи я институции

19 юни 2020, 11:44 часа • 2303 прочитания

„Навлизането в личното пространство на премиера Бойко Борисов е скандал, който трябва да се разследва много внимателно. Реакцията на Борисов беше правилна. Прави впечатление, че тази реакция е различна от останалата част от скандала, свързана с Васил Божков. Тук институциите също трябва да си свършат работата“. Това коментира пред БНР Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии.

Според него не може правителството да функционира в положение, в което голяма част от страната се съмнява в корупционни практики в сериозни мащаби.

„Тук има две концепции. Едната е концепция за правова държава, в която институциите гледат да разкрият истината и да приложат закона спрямо всички такъв, какъвто той е. Другата концепция е тази за държава на управляващите, в която институциите защитават тези, които са на власт. От реакцията на нашите институции изглежда, че има колебание между двете концепции“.

В предаването „Преди всички“ Смилов допълни:

„Сега всеки, който има власт, иска да си направи собствена служба за охрана. Правителството си прави една към МВР, главният прокурор ще ползва собствени охранители. Това е концепция, при която този, който има власт, създава институции, които обслужват него. Това е проблематично особено за една демократична държава“.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес