Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Политолог: Големият проблем на обществото ни е липсата на коалиционна култура

22 юли 2024, 18:47 часа • 739 прочитания

„Хаосът с мандатите ще спре тогава, когато някой надделее. Или ще надделее коалиционното говорене, или ще се даде преимущество на някой.“ Това заяви в предаването „Лице в лице“ по bTV политологът доц. Стойчо Стойчев.

Той уточни, че нашата избирателна система е много близка до пълната пропорционалност. „Обратното на пълната пропорционалност е пълната мажоритарност – тя винаги изкривява резултатите. Много характерна е за Гърция. Някои казват, че тази система оправяла изборната активност. Но в Гърция по принцип е висока активността и пак води до фрагментирани парламенти. Големият проблем на такива общества като нашето и тяхното е липсата на коалиционна култура“, добави доц. Стойчев.

Още: Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Според него приемането на такава избирателна система у нас няма да подобри ситуацията. „Самият Бойко Борисов, предполагам, си дава сметка, че ако получи мнозинство в парламента, излъчено партийно управление, без да има електоралната база, на която да стъпи, а благодарение на някакъв бонус, който системата му дава, е ясно, че след четири месеца отново ще има протести в центъра на София. Никой с никого не иска да управлява, всеки иска самостоятелно, но в условията на пропорционална избирателна система, това много трудно става“, заключи доц. Стойчев.

"Преход никога не е имало"

Заедно с политолога в студиото на „Лице в лице“ присъства и адвокатът Николай Хаджигенов. „Вече повече от 35 години дъвчем прехода. Всъщност преход не е имало никога. Но има сега обаче. Защото демокрацията е точно това – да изчистим шлаката. Всички партии са фрагментирани и обсебени от купчина партийни секретари, които гледат единствено и само себе си. Тук не правя разлика между Христо Иванов, Бойко Борисов и Делян Пеевски – едно и също е. Всеки гледа себе си и никой не чува това, което избирателите му казват. Затова ще се въртим докато водата от тези избори отмие политическата шлака“, заяви Хаджигенов.

Още: Димитър Ганев: ПП изигра рисков ход да носи цялата отговорност за страната с 36 депутати

По думите му точно това е дефиницията за демокрация и случващото се е нещо чудесно. „През последните доста години в Европа и в света, коалициите са нормално нещо. Едноличната власт е нещо изчерпано. Трябва да се научим да работим заедно. Но за да се работи заедно партийните секретари трябва да си отидат там, откъдето са дошли. Също така партиите и политическите сили трябва да чуят какво искат хората, а те искат две неща – правосъдие и демокрация. Хората искат и Шенген, но това което никой не им казва е, че Шенген означава правила и критерии, на които ние трябва да отговаряме“, допълни той.

Още: Политолог: За пръв път служебният премиер носи отговорност за състава на кабинета

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес