Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петков: Калин Стоянов ни беше предложен от ГЕРБ - зад реалното предложение е бил Пеевски

20 август 2024, 13:46 часа • 1455 прочитания

"Искам едно нещо веднъж завинаги да стане ясно - Калин Стоянов беше предложен от ГЕРБ и дойде при нас от Мария Габриел. Днес вече стана ясно, че реалният човек, който е бил зад това предложение на ГЕРБ, е бил Делян Пеевски. Той го слага за водач на неговата листа. Всичко става ясно - гледаме на Пеевски драматургията да си овладее изборите чрез Калин Стоянов".

Това заяви пред журналисти в парламента Кирил Петков от "Продължаваме промяната - Демократична България", след срещата с останалите партии за намиране на изход от политическата криза.

"Всеки един глас за него трябва да бъде нагласен. Да, интервюирах Калин Стоянов и съм се срещал с него в кола, но това беше, защото беше предложение на ГЕРБ и исках да проверя става ли за този пост. Явно е бил прихванат и ние не сме разбрали. Ние му посикахме оставката многократно, но по някаква причина цяла България стана заложник на Калин Стоянов. Сега стана ясно защо - Пеевски си го избира директно за водач на листа. Когато се говори за Калин Стоянов, вече трябва да използваме думичката човекът на Пеевски", добави Петков.

Още: Пеевски: Ако Калин Стоянов бъде уволнен, ще го поканя за водач на листа в моя партия

По повод заформящата се конституционна криза, бившият премиер подчерта: "Имаме решение за изход кризата и то е много ясно - следваме закона. НС има правомощие да избере хората от домовата книга. Това са зам.-председателите на Сметната палата и омбудсманът. Това трябва да стане прозрачно, защото тези хора имат дълъг мандат и искаме да видим дали в България може да има прозрачно избрани хора, които да не участват в уговорени мачове. Това е нашата теза и днес я изложихме пред всички партии", каза Петков.

"Видях много спекулации за промените в Конституцията. Припомням, че на консултациите в президентството преди 2 седмици обърнахме внимание, че президентът не е безгласен в процеса и че фактът, че той назначава правителството с указ, му дава възможност да влияе чрез неподписването му", заяви от своя страна депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов.

Снимка: БГНЕС

Още: "Радев взе правилно решение": Цветан Цветанов с детайли защо Калин Стоянов е толкова важен (ВИДЕО)

"Такива правомощия има президентът и в други случаи. Дори по-неявни правомощия за вето са били ползвани - напр. когато Плевнелиев блокира клетвата на избрана за конституционен съдия и така я върна за нов избор. Нещо повече - в мотивите на конституционните съдии, гласували за оставане в сила на промените, се посочва, че президентът носи отговорност за служебното правителство. Носейки тази отговорност, макар и в намалена степен, заради стесняването на избора му, той не само по процедурна логика, а и по пълната логика на разпоредбата може не само да откаже да подпише указа, а и да влияе върху състава. Логиката на новия модел на служебно правителство е да има баланс - министър-председателят да е имал доверието на парламента, партиите да изразят своето мнение в процеса по консултации, а президентът да може да влияе на състава чрез правото му да откаже да подпише указа", добави той.

"Целта е да се предотврати еднолична власт - преди това беше президентско правителство. А след вчерашното нелепо твърдение на Горица Грънчарова-Кожарева, че Калин Стоянов е единственият възможен министър на вътрешните работи в тази страна, стана ясно, че новият конституционен текст не дава еднолична власт и на Пеевски", категоричен бе Божанов.

"Нека да спрем да си измисляме и да спекулираме с машините. Те работят добре. Нека спрем да рушим доверието в изборния процес като говорим неверни неща за машинното гласуване. Машините работят добре", завърши Божидар Божанов.

Още: Борисов иска оставката на Калин Стоянов и оттеглянето на кандидат-премиера (ВИДЕО)

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес