Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пеканов: България има нужда от редовен кабинен с ясен хоризонт, програма и приоритети

04 април 2023, 20:50 часа • 1594 прочитания

България има нужда от редовен кабинет с ясен хоризонт, ясна програма, със споделени приоритети, които гледат към бъдещето и които ще направят страната ни по-подготвена за изпитанията. Надявам се, че новият парламент ще може да се обедини около такива приоритети. Това каза служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов по бТВ.

Той подчерта, че такива приоритети се дават и по линия на всички тези препоръки, които получаваме от Европейската комисия, в случая и от ОИСР. „Членството ни в ОИСР е един от важните външнополитически приоритети за страната ни и служебният кабинет продължи да работи последните месеци изключително активно по това. Тази работа включва редица правни инструменти, законодателни разпоредби, които трябва да се променят, както и този икономически преглед, който е изготвен и дава насоки накъде трябва да се поеме“, отбеляза Пеканов.

Служебният вицепремиер по управление на европейските средства посочи най-важните препоръки от доклада, който по-рано днес беше представен от генералния секретар на ОИСР Матиас Корман, а именно да имаме стабилни публични финанси, съдебна реформа, задаване на високи стандарти в образованието, социална подкрепа там, където е нужна, по начин, който е устойчив във времето, да правим стъпки за декарбонизацията и зеления преход.

Пеканов обясни, че ОИСР е организация на развитите икономики. Новият парламент скоро ще бъде конституиран, каза още той, и добави, че трябва да бъдат направени реформи, които са свързани със съдебната реформа, като например да се адресира казуса с отчетността на главния прокурор. 

„Със сигурност няма да ни навредят, това са реформи по всички сектори на икономиката, които ще направят страната ни по-подготвена“, заяви той и допълни, че за него важна е именно сферата образование, където трябва да се засили качеството. Според него в много сфери България може да се представя много по-добре.

По отношение на присъединяването на страната ни към еврозоната, Пеканов уточни, че в момента не покриваме критерия инфлация, както и че трябва да се засята фискалната, не само паричната политика, каквото заяви и самият Корман. „В доклада на ОИСР се казва нещо – да се оптимизират помощите за бизнеса, за домакинствата, да отиват само за най-нуждаещите се“, каза още той. Вицепремиерът по управление на европейските средства подчерта, че служебното правителство прави стъпки за намаляване на инфлацията, като отбеляза, че сега фокусът е върху храните.

„Инфлацията е проблем навсякъде, от друга страна виждаме, че тя започна да спада навсякъде и това трябва да се случва още по-бързо“, категоричен е той.

Пеканов съобщи, че във връзка с предоговаряне на ПВУ в частта „Енергетика“ служебното правителство доста добре е успяло да обясни защо през миналата година някои от заложените цели, свързани с намаляване на емисиите, бяха невъзможни. „За България нямаше да бъде добре да намалява функционирането на въглищните централи“, заяви той и обясни, че те допринасят за енергийната сигурност и на страната ни, и на Балканите.

„Дългосрочно ние трябва да дадем други цели и ангажименти, които до 2026г. да изпълнят целите на зеления преход“, посочи той и обяви, че разговорите и преговорите с ЕК ще продължат в идната седмица. „Трябва да намерим балансирано решение“, заключи Пеканов.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес