Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пеевски за проекта срещу чуждите агенти: "Възраждане" провокира демокрацията с руски закон

11 септември 2024, 14:50 часа • 604 прочитания

Санкционираният по "Магнитски" съпредседател на ДПС Делян Пеевски се обяви срещу законопроекта на "Възраждане" за чуждестранните агенти.

В проекта, внесен вчера (10 септември) от проруската партия, се предлага отнемане на граждански права на хора и организации, които в продължение на една година са получили повече от 1000 лв. от чужбина. Преди месец отново по предложение на "Възраждане" депутатите забраниха в училищата да се говори по ЛГБТ теми.

"Внесеният от откровено проруската партия "Възраждане" мракобесен законопроект за чуждестранните агенти е тежка провокация към националната сигурност и суверенитет на България", пише в своя позиция Пеевски. Още: ПП-ДБ скочиха срещу закона за чуждестранните агенти на "Възраждане"

Той призова парламента да отхвърли категорично въпросния закон.

"Безпрецедент е опитът да се транспонират в националното ни законодателство закони от Русия на Путин. Опитите за създаване на „черни списъци“ с неудобни хора, организации, медии, училища и университети и сплашването на структури на гражданското общество се последния пристан на тоталитарните системи", пише Пеевски. 

По думите му поведението на парламентарните партии към този законопроект ще бъде лакмус за тяхната ценностна ориентация и принадлежност.

"Обединението срещу подобна заплаха и категоричното отхвърляне на този законопроект е това, което българските граждани и нашите евроатлантически партньори очакват от отговорните лидери", допълва Делян Пеевски. Още: Поредно "не" от парламента за референдум за запазване на лева

Парламентарната група на ДПС ще гласува категорично „против“ всеки подобен акт на провокация срещу ценностната ориентация на България и свободата на развитие на гражданското общество и неговите структури, категоричен е той. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес