Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парламентът заседава извънредно заради Украйна, изслушват шефовете на служби (НА ЖИВО)

26 януари 2022, 16:11 часа

Извънредно заседание на Народното събрание свика неговя председател в сряда следобед.

Реклама

Точка единствена е изслушване на министър-председателя, министъра на отбраната, министъра на външните работи и ръководителите на ДАНС, ДАР и Военното разузнаване във връзка с конфликта Русия - Украйна, напрежението НАТО-Руска Федерация и ролята на България в процеса на вземане на решения в НАТО по темите, както и по разполагане на съюзнически въоръжени сили на територията на Република България.

Вносители са Десислава Атанасова и група народни представители.

Заседанието ще има и закрита част, на която ще бъдат изслушани шефовете на службите, гласуваха депутатите.

В началото на заседанието Даниел Митов от ГЕРБ поясни, че са настоявали за свикване на това заседание, за да се изясни подготвено ли е българското правителство да посрещне различни сценарии, да се оформи национален дневен ред.

"Позицията ни е ясна - ние ще сме конструктивен член на НАТО и на ЕС, каза премиерът Кирил Петков. "Свикахме заседане на Съвета по сигурност. Част от информацията е конфиденциална, но мога да кажа, че ескалацията е факт и следим на ежечасна база развитието", посочи премиерът.

По думите му има дефицити във въоръжените сили, тъй като инвестициите са несистемно правени, некоординирано.

"Следим ескалацията, работим за деескалацията и дипломатическите приоритети са номер едно", каза още той.

"Нашата стратегия за пръв път има идеята да не сме консуматори на сигурност, а да сме конструктивни партньори, подчерта отново премиерът, който час по-рано представи в Министерски съвет позицията на правителството", добави премиерът.

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес