Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за пощенските услуги

08 май 2019, 14:53 часа • 5907 прочитания

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за пощенските услуги.

Измененията са внесени от Министерски съвет и „за“ тях гласуваха 71 народни представители, без „против“ и „въздържали се“. Законопроектът цели да има ефективен регулаторен надзор по отношение на участниците на пазара за трансгранична доставка на колетни пратки.

Приетото на първо гласуване законодателство цели още предоставяне от страна на задължения оператор на необходимата информация за доказване на нетните разходи от извършване на универсални пощенски услуги, които са в основата на определяне на размера на компенсацията.

Съгласно измененията средствата за компенсиране на несправедливата финансова тежест от извършване на универсалната пощенска услуга се предоставят авансово за текущата година от държавния бюджет на Република България на пощенския оператор със задължение на извършване на универсалната пощенска услуга.

Измененията в този текст засегна в своето изказване народният представител от ПГ на ГЕРБ Иван Вълков. Той заяви, че адмирира законодателните промени, с които се предлага в същата година да се изплащат компенсациите за универсалните пощенски услуги. Народният представител от ГЕРБ уточни, че до този момент компенсацията на пощенската услуга се е извършвала с две години закъснение.

По думите му това изключително е утежнявало работата и било непосилна финансова тежест за пощенския оператор, в случая „Български пощи“. Законодателната инициатива предвижда още намаляване на финансовата тежест върху държавния бюджет от компенсиране на пощенския оператор за 2018 и за 2019 г.

Текстовете предвиждат определените компенсации за тези две години да се превеждат разсрочено през следващите 5 бюджетни години, като се планират в Закона за държавния бюджет на Република България за съответната година по предложение на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

В законопроекта са включени изменения, свързани с разграничаването на универсалната пощенска услуга от услугите, включени в обхвата на универсалната пощенска услуга, с цел избягване на неправилното тълкуване на двете понятия. След приемане на този законопроект депутатите ратифицираха и актовете на Втория извънреден конгрес на Всемирния пощенски съюз.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес