Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парламентът отхвърли оставката на зам.-председателя на КФН

03 юли 2024, 11:57 часа
Реклама

Подалият предсрочно оставка заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Владимир Савов ще трябва да остане на поста си, след като Народното събрание отказа да приеме оставката му. Тя беше подкрепена само от депутати от ГЕРБ И ДПС и двама от БСП.

Това се случи след като при първото гласуване депутатите гласуваха той да бъде освободен, но след поискано прегласуване от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов гласовете не стигнаха оставката му да бъде одобрена.

Мотивите на Костадинов за прегласуването бяха, че Савов е от квотата на ДПС и че "6 човека от БСП, двама от "Величие" и един от ПП-ДБ са гласували за отстраняването на този човек." Още: Блокира системата на гаранционния фонд

"Ако тези шест човека от БСП, двама от "Величие" и един от ПП-ДБ гласуват "Въздържал с" предложенията на Пеевски няма да минат. Ако на прегласуването повторят своя вот, предложението на Пеевски ще мине и ще стане ясно, че Пеевски има шест човека от БСП, двама от величие и минимум един от ПП-ДБ, " заяви Костадинов. 

В крайна сметка "за" остраняването на Савов гласуваха 63 депутати от ГЕРБ, 43 от ДПС и двама от БСП. "Против" бяха двама от ПП-ДБ и 38 от "Възраждане". 36 от ПП-ДБ, 7 от БСП, 16 от ИТН, 12 от "Величие" и един независим се въздържаха от гласуване.

Владимир Савов е подал оставка на 2 юли, две години преди изтичане на мандата му. 

Той беше избран за пръв път в КФН през 2014 г., по времето на кабинета "Орешарски", като се занимаваше с анализ и оценката на рисковете на финансовите пазари. След това на два пъти му се наложи да поема функциите на зам.-председател след оттеглянето на титуляри. Самият той напусна през януари 2020 г., но през юли същата година се върна и пое ресор "Застраховане". Още: Близо 1,5 млрд. лева са прехвърлени между частните пенсионни фондове през 2023 г.

Справка в сайта на КФН показва, че с изтекъл мандат е председателят на регулатора Бойко Атанасов.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес