Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отива ли Нинова в историята? ВКС решава правния казус в БСП

09 септември 2024, 07:30 часа • 4023 прочитания

Върховният касационен съд днес трябва да се произнесе по юридическия казус в БСП. Решението му ще бъде окончателно.

Защо се стигна до тук?

До по-горната инстанция се стигна след като Софийският градски съд заличи Корнелия Нинова като председател на БСП и реши Зафиров да представлява партията до избора на нов.

Причината е оставката на Нинова след катастрофалните резултати на Столетницата и последвалия на 15 юни 2024 г. Национален съвет, на който Зафиров беше избран за временно изпълняващ функциите председател.

Уставът на БСП, който самата Нинова промени в първия си мандат, предвижда при оставка, Националният съвет да избере временен председател измежду заместниците й, което на практика се случи. Това е признал и Софийски градски съд. Съдът също така не е счел за необходимо свикването на конгрес за констатиране на нейната оставка, за което настояват самата Нинова и нейните приближени. 

Впоследтвие беше подадена жалба срещу решението на съда, което бе причината да се стигне до втората инстанция.

Новите обстоятелства

Вероятно пред съда ще бъдат представени и новите обстоятелства около изключването на Корнелия Нинова от партията, което се случи на червения пленум на 1 септември. ОЩЕ: Националният съвет на БСП изключи Корнелия Нинова от партията (ВИДЕО)

Припомняме, че сред причините за изключването й бяха посочени уронване престижа на партията, неспазване на решенията на партийните органи, саботиране на регистрацията на БСП и колективните решения на Националния съвет. Сред мотивите е и решението на Нинова и приближените около нея за Калоян Методиев. Припомняме, че те не спазиха решението на Пленума Методиев да не бъде включван в парламентарната им група.

Нинова е упреквана за организацията на паралелна Бузлуджа и най-вече за юридическия казус, който може да създаде пречки за явяването на БСП на предстоящите избори и отказът й да изпълни решение на Националния съвет да даде пълномощно на Зафиров.

Самата Нинова обяви изключването си за незаконно. Тя дори определи решенията на червения пленум като нелегитимни, защото по думите й нямало кворум. "Милионерите и олигархията се върнаха в БСП", коментира тя по-късно. ОЩЕ: "Милионерите и олигархията се върнаха в БСП": Нинова обяви изключването си за незаконно

Големият въпрос пред БСП?

Големият въпрос е дали съдът ще излезе с решение веднага, тъй като срокът за подаване на документи за регистрация на партиите и коалициите за изборите е до 11 септември.

Това обаче може и да не се окаже проблем, тъй като ЦИК вече заличи Корнелия Нинова като представляващ коалицията „БСП за България“ и вписа Зафиров като такъв. ОЩЕ: Нинова вече не представлява БСП в ЦИК

Припомняме, че от години БСП се явява на изборите като коалиция, а самата коалиция на свое заседание и предвид новите обстоятелства избра Зафиров за свой председател.

Избирателният орган се съобрази с това решение и остави без уважение пълномощните, които Нинова издаде на Иван Ченчев и Георги Свиленски да регистрират и редят листи.

Междувременно Ченчев и Свиленски са обжалвали това решение на ЦИК. Административен съд - София град обаче потвърди решението на Централната избирателна комисия, с което изпълняващият фунциите председател Атанас Зафиров е вписан като представляващ коалицията "БСП за България". Те обаче обявиха, че ще обжалват във Върховния административен съд. Още: Юристът на БСП към Нинова: Този кошмар трябва да спре!

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес