Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"От кухнята" на Съвета НАТО-Украйна и срещата на военните министри: МО съобщи детайли

18 октомври 2024, 15:15 часа • 813 прочитания

„Намираме се във времена на подновен фокус върху колективната отбрана, което изисква повече сили, способности и инвестиции в отбраната, с цел да бъдат изпълнени отбранителните планове". Това каза военният министър Атанас Запрянов днес, 18 октомври, на срещата с колегите си от НАТО в Брюксел.

По време на работната сесия, посветена на укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, съюзниците обсъдиха въпроси, свързани с прилагането на Ключовата концепция за бойно използване, стандартизацията и противодействието на хибридни заплахи, както и текущите операции и мисии на Алианса. Министрите на отбраната изтъкнаха важността на прилагането на концепцията, която съществено допринася към усилията за засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса и дава визия за поддържане на военното превъзходство, както и за развитието на военния инструмент на сила с хоризонт до 2040 г.

Запрянов: Нужни са 2,5% от БВП за отбрана

Запрянов заяви, че в страната се оформя консенсус за необходимостта от повишаване на разходите за отбрана и достигането им до 2,5% от БВП (спрямо препоръчителния минимум от 2%). В изказването си министърът на отбраната посочи важната роля на Ключовата концепция за бойно използване и Концепцията на НАТО за възпиране и отбрана в Евроатлантическата зона за развитието и използването на военния инструмент на сила и ефективното справяне с многопосочните заплахи пред сигурността, като подчерта важността на тяхното пълно и своевременно изпълнение.

Още: Белият дом: В НАТО няма консенсус за покана към Украйна

Трите приоритета на Рюте за НАТО

Редовната среща на министрите на отбраната на страните членки на НАТО започна на 17 октомври. Форумът беше открит от новия генерален секретар Марк Рюте, който приветства участниците и ги запозна със своите три основни приоритета за Алианса: гарантиране на ефективна и надеждна отбрана срещу всякакви заплахи; увеличаване на подкрепата за Украйна; засилване на партньорствата в един все по-свързан свят.

Снимка: Министерство на отбраната

Съветът НАТО-Украйна: какво знаем?

В рамките на срещата на министрите на отбраната се проведе работно заседание на Съвета НАТО-Украйна на ниво министри на отбраната. Във фокуса на дискусиите бяха усилията за по-нататъшно увеличаване на подкрепата за Украйна, съобщиха от Министерството на отбраната на България.

По време на заседанието украинският лидер Володимир Зеленски представи актуална информация за агресивната война на Русия срещу Украйна, най-спешните потребности на страната, както и напредъка по отношение на реформите в областта на сигурността и отбраната. Подчертано беше ключовото значение на поетия на срещата на върха ангажимент на Алианса за подкрепа на Украйна, за да е в състояние да надделее във войната с Русия. Съюзниците потвърдиха, че ще продължават да оказват помощ на страната.

Още: Зеленски към Тръмп: Украйна или ще се присъедини към НАТО, или ще има ядрено оръжие (ВИДЕО)

Среща на ЕС с министрите на отбраната на Австралия, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея

По време на форума се проведе и работна сесия с участието на министрите на отбраната на партньорите от Индийско-тихоокеанския регион (Австралия, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея) и Върховния представител на ЕС по външни работи и политика за сигурност Жозеп Борел бяха споделени мнения по обстановката за сигурност в Евроатлантическия и Индийско-тихоокеанския регион, включително в контекста на войната на Русия срещу Украйна. Съюзниците подчертаха, че сигурността е глобална и това, което става в Европа, е важно за Азиатско-тихоокеанския регион, както и ставащото там е от значение за Алианса. Те изтъкнаха, че засилването на сътрудничеството с партньорите от Индийско-тихоокеанския регион е от съществено значение предвид необходимостта от съвместни усилия за защита на основания на правила международен ред и за ефективно справяне с общите заплахи и предизвикателства пред сигурността.

Извън официалната програма на срещата министър Атанас Запрянов участва в церемония по подписване на Писмо за намерение за изграждане на хармонизиран коридор за военна мобилност между България, Румъния и Турция: Коридор за военна мобилност с Румъния и Турция: Кабинетът одобри проекта.

На официална церемония Румъния се присъедини към Писмото за намерение относно създаване на хармонизиран коридор за военна мобилност в рамките на Паневропейски транспортен коридор № 8. Тук държавите са България, Италия, Албания и Северна Македония.

Тези коридори ще способстват за повишаване на потенциала на НАТО за възпиране и отбрана, сътрудничеството между страните в областта на военната мобилност, укрепване на транспортната свързаност между тях като основен фактор за стимулиране на икономическото развитие на региона, както и за задълбочаване на сътрудничеството между НАТО и ЕС.

Още: Марк Рюте: Някой друг може да се появи преди Украйна за членство в НАТО

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес