Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осман Октай заговори за разделяне на ПП и ДБ и обвини Пеевски за появата на "Величие"

10 юни 2024, 18:15 часа
Реклама

"Възможно е да се постави на дневен ред разделянето на ПП и ДБ. Не оправдавам никого за грешките, които се допуснаха в това коалиционно пространство и особено за влизането във властовите релски с Борисов и Пеевски. Очаквано беше да платят такава висока цена."

Реклама

Така политическият анализатор и общественик Осман Октай коментира подадената по-рано днес оставка от съпредседателя на ПП-ДБ и лидер на "Да, България" Христо Иванов.

"Той за втори път катастрофира в опита си да направи съдебна реформа. Както по времето на Реформаторския блок, сега пак допусна същите грешки", каза Октай. По думите му от проблемите в ПП-ДБ ще се възползват "тези, които готвят нов политически проект около президента".

Още: "Може да се очаква мнозинство на ГЕРБ, ДПС и ИТН": Прогнози за 50-ото Народно събрание (ВИДЕО)

Вотът на ДПС трябва също да се анализира много добре, каза той пред БНР, но и отчете, че независимо, че излизат на втората позиция, то те също имат сериозен отлив на гласове.

"ГЕРБ и ДПС много трудно могат да намерят трета формация, която да ги подкрепи в управлението. Слави Трифонов едва ли би рискувал с такъв ход", прогнозира Октай. Той подчерта още, че присъствието на Делян Пеевски в публичното пространство създава условия да се появят формации като "Величие".

"Тревожно е, че вече няма да има реформа нито в съдебната система, нито в Антикорупционната комисия. Стопира се развитието на страната. По-скоро следват предсрочни избори", прогнозира още Осман Октай.

Още: Костадинов за "Величие": Маските ще паднат, избирателите им ще бъдат излъгани

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес