Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орешарски се появи на срещата на ВСС с думите "правосъдната система е важна"

21 ноември 2013, 10:50 часа • 16295 прочитания

Изключително изненадващо премиерът Пламен Орешарски се появи на среща с членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Министър-председателят трябваше да се срещне с представителите на съдебната система още преди няколко седмици, но тогава на посещение в България дойде директорът на „Газпром” Алексей Милер. След това Орешарски и икономическият министър Драгомир Стойнев обявиха, че е постигната договореност за българската отсечка на „Южен поток”.

Пред членовете на ВСС Орешарски заяви, че правосъдната система е изключително важна за осъществяване на програмата на кабинета, предаде БГНЕС. Премиерът подчерта, че върховенството на закона е ключов елемент за съществуването на демокрацията.

Вероятно до няколко седмици ще бъде финализиран и актуализираният вариант на Стратегията за съдебни реформи, каза още Орешарски и призова кадровиците да са активни. "За нас е важно да направим стратегия не за пред Брюксел, а за нас самите", каза той.

Премиерът се обърна към членовете на ВСС с призив да продължат заедно в усилията си за налагане на върховенство на закона и защита на правовия ред.

Когато обаче стана въпрос за средствата за правосъдната система, заложени за догодина, магистратите заявиха, че с толкова пари няма как да има големи реформи. Орешарски отвърна с цитат на Фридман: "Няма държава, която да е наложила върховенството на закона и да е останала бедна".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес