Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасен ли е меморандумът с Gemcorp - ще се решава в пленарна зала

19 юли 2022, 19:31 часа
Реклама

Застрашава ли националната сигурност на страната меморандумът с Gemcorp и да бъде ли прекратен - за решаване на този въпрос депутатите от временната парламентарна комисия по изясняване на обстоятелствата за сключването му ще извикат на публично изслушване в петък (22 юли) премиера и министрите на финансите и енергетиката. Това съобщи пред журналисти председателят на комисията Емил Георгиев, след изслушване по темата на шефа на ДАНС Пламен Тончев в закрито заседание на комисията.

Запитан опасен ли е меморандумът, Георгиев заяви след заседанието: "Не бих казал, че е опасен, но се създават предпоставки да влезем в много сериозна ситуация на разпределение на пазарните богатства на България". Георгиев поясни, че има предвид достъпа до чувствителна информация.

"За всички е ясно, че зелената сделка приключи. Оттук нататък, при създадената ситуация в енергетиката, държави като нас, които разполагаме със сериозни подземни богатства като въглища, ще имат предимство. Затова бяхме много внимателни с тази информация да видим кои фирми ще имат достъпа до тези подземни богатства и затова в петък ще имаме ново изслушване и тогава ще излезем с доклад, който ще представим в Народното събрание", поясни Георгиев. 

Той отказа повече да конкретизира с аргумента, че заседанието на комисията по секретния доклад на ДАНС е било закрито. Георгиев съобщи, че депутати от ГЕРБ са предоставили допълнителна информация, която предоставили на ДАНС.

"Ние държим в петък да дойдат тези трима представители на Министерския съвет и тогава ще оформим доклад, който ще влезе в зала", съобщи още шефът на комисията.

В отговор на журналистически въпрос дали се потвърждават информациите в публичното пространство за намеса на руски капитали в Gemcorp, Георгиев заяви: "Съвсем накратко – не".

Той каза още, че в хода на заседанието е било предложено прекратяване на меморандума, но според него, този въпрос трябва да се разгледа от юристи.

Депутатът от ДПС и финансов министър от кабинета "Орешарски" Петър Чобанов потвърди пред журналисти след заседанието, че становището на ДПС е да бъде прекратен този меморандум и каза, че скоро ще бъде лансирано такова предложение към пленарната зала. Той смята, че меморандумът застрашава националната сигурност.

"Когато има съмнение, че част от капиталите не могат да бъдат с доказан произход или че част от компаниите, които участват в меморандум по принцип не могат да наберат необходимите средства, с които са ангажирани, но пък може да им бъде предоставена чувствителна информация за българската енергетика, включително свързана с националната сигурност, е добре да се избягват подобни ситуации", аргументира се Чобанов. По думите му, една от компаниите, ангажирана с меморандума, "която си е закачила на ревера това, че работи с българското правителство, може да получава допълнителни ползи, включително на международните финансови пазари, които не ѝ се полагат и е по-добре да бъде прекратен подобен меморандум".

Чобанов заяви, че очаква в петък в откритото заседание премиерът, вицепремиерът по еврофондовете и министърът на енергетиката да запознаят комисията с фактологията по сключването на меморандума и уточни: "Спазени ли са процедурите на Министерския съвет при подписване на подобни меморандуми, които изискват проверките да бъдат извършени преди да бъде подписан меморандума, да се произнесат съответните дирекции и да има решение на МС, когато се подписва меморандум с толкова чувствителна информация, свързана с енергетиката и с националната сигурност". Чобанов добави, че очаква отговори на въпросите "откъде дойде предложението за Gemcorp, на кого хрумна тази идея, спазени ли са процедурите, поискана ли е предварително информация за това има ли нещо, което би могло да застраши националната сигурност, особено в светлината на геополитическата ситуация, в която се намираме от края на февруари".

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес