Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Окончателно: Ще има таван от 35 изборни секции в чужбина (ВИДЕО)

13 юли 2016, 12:30 часа • 3802 прочитания

Народното събрание прие на второ четене промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ.

Те предвиждат в рамките на ЕС, извън посолствата, да бъдат откривани секции при наличие на поне 60 заявления от избиратели. Извън страните от ЕС секции ще може да бъдат откривани по преценка на посолството. Максималният брой секции, независимо от държавата, е 35.

Промените бяха направени, за да бъде улеснено гласуването на сънародниците ни в чужбина, след като мнозинството отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев със същото искане. 

Против текстовете днес се изказаха депутати от ДПС и независими народни представители около Лютви Местан с мотив, че те ограничават правата на българите в чужбина и най-вече - на тези в Турция.

Според Местан текстовете са фашистки и ще доведат до етнонацизъм, заради който историята ще осъди управляващите.

Депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев се обърна към ГЕРБ с думите: "Когато се навеждаш - и ти, и гръбначният ти стълб губят част от благородството си".

Според лидера на ДСБ Радан Кънев 35 изборни секции са недостатъчни в част от чуждите страни. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) от своя страна посочи, че таванът на броя на секциите е съобразен с пределната максимална активност в САЩ и Англия на последния вот.

Друга промяна в Изборния кодекс, по която има консенсус, предвижда населените места с над 350 жители да избират пряко кмет. Сегашното ограничение е за 400 жители.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес