Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Окончателно: Радев обнародва закона за въвеждане на еврото в България

20 август 2024, 10:27 часа • 6934 прочитания

Законът за въвеждане на еврото в България е обнародван в Държавен вестник, става ясно от издадения днес бр. 70 на 20 август 2024 г.

Със свой указ №200 президентът Румен Радев е обнародвал законовата рамка, която ще позволи да стартира процеса по въвеждане на единната европейска валута у нас. Направи впечатление, че държавният глава забави с една седмица обнародването на закона, който бе приет на второ четене от депутатите в пленарната зала на 7 август.

Снимка: iStock

Припомняме, че с мнозинство на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС законовата рамка бе одобрена, а "Възраждане" и независимите депутати бяха "против". От ИТН се въздържаха при гласуването на второ четене. Проектът цели да осигури безпроблемното въвеждане на единната европейска валута в България и да повиши прозрачността и информираността на гражданите и бизнеса за процеса.

Освен това в края на юли депутатите гласуваха решение, с което задължиха министъра на финансите да изиска конвергентен доклад за приемане в еврозоната на 1 юли 2025 г. Преди това пък депутатите от ресорната комисия гласуваха решение, с което служебното правителство да ускори процеса по въвеждане на еврото в България.

В края на юни пък служебното правителство внесе законопроекта, макар на този етап да сме изпълнили 3 от 4 критерия за еврозоната - припомнете си какво следва ТУК. Според последните оптимистични прогнози се очаква България да покрие критерия за ценова стабилност до края на годината, след което да отправи въпросното искане към ЕК и ЕЦБ за изготвяне на извънреден конвергентен доклад.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес