Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нинова е поискала оставката на Георги Гергов, но той е отказал

21 април 2017, 21:47 часа • 2638 прочитания

Корнелия Нинова е поискала оставката на Георги Гергов  заради скандала със срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и собственика на "Овергаз" Сашо Дончев.  

По думите на Нинова Гергов е отказал да напусне. Лидерът на БСП заяви, че ще поиска оставката му да бъде гласувана на Националния съвет на партията, който ще се състои на 22 април:

"Поисках му оставката той ми отказа, утре свиквам Националния съвет и ще поставя въпроса пред него", каза Нинова за БНТ. Попитана какво ще направи, ако загуби гласуването, Нинова отговори: "Ще си тръгна с достойнство".

Припомняме, че по-рано днес тя заяви, че няма да позволи "на БСП да се слага петно заради действията на Георги Гергов".

"Аз нося отговорност за това и я поемам с пълното съзнание какво ще ми се случи от утре нататък. Знам срещу кого се изправям. Изправям се срещу вътрешна опозиция в партията", каза още лидерът на БСП.

Урановият скандал

Нинова попита и кой ще поеме политическа отговорност, затова, че се е мълчало 6 месеца и хората В Хасково са употребявали вода, замърсена с уран.

На въпрос дали при управлението си ГЕРБ са скрили, че във водата на Хасково има уран, вторият човек в партията на Борисов - Цветан Цветанов, отговори: „Тук има много спекулации. Искам да благодаря на всички министри, които много отговорно се отнесоха към изслушването и въпросите, които бяха зададени. Тук обаче никой не каза защо в момента се вдига толкова много напрежението с урана във водата. Нека да кажем, че проблемът с урана във водата в Хасковско е от 40 години и това го казват всички експерти. Днес министрите казаха, че няма пряка опасност за живота на българските граждани. Преди година – година и половина имаме законодателна промяна, с което съдържанието на уран във водата е било 0.06, в момента тази норма вече е 0.03. Обичайно нормата е 0.04-0.05., нищо не се е променило. Променила се е нормата. Нека да уточним, че тези констатации, които бяха публично оповестени са от 2-3 сондажа, а не от всички 40, които са в Хасково“.

Председателят на БСП Корнелия Нинова от своя страна заяви, че в отговора си Цветанов не е отговорил дали ГЕРБ носят политическа отговорност за това, което се случва.

„Не. Започна да говори за проценти, за изследвания. Кой носи политическата отговорност за това, което се случва в България? Днес обсъждахме Хасково, до края на дебата стана ясно, че е спряна и водата във Велинград по същата причина. Обадиха се от Варна за случай в Аврен, в цялата страна е това. Кога са направени пробите – през октомври 2016 година. Кой управлява по това време – Бойко Борисов, Ивелина Василева, Лиляна Павлова, Петър Москов. Трябва да се носи политическата отговорност, затова, че в момента три пъти над нормата е допустимото, което е открито. И те са мълчали“, коментира Нинова. „Кой ще поеме политическа отговорност, затова, че се е мълчало 6 месеца и хората са употребявали тази вода?“, попита тя.

„Днес служебните министри заметоха следите на правителство на Бойко Борисов по случая с водата. Поздравявам г-н Радев, че по-късно излезе и каза, че това е подобно на Чернобил безотговорно действие от страна на предишното правителство“, каза още Нинова.

Цветанов отбеляза от своя страна, че министрите, позовавайки се на експертите, са уверили, че няма абсолютно никаква тревога за живота на хората, които живеят в тези населени места.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес