Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наемат външни експерти за удостоверяването на машините за гласуване

05 септември 2024, 20:50 часа • 1211 прочитания

Министерството на електронното управление предвижда да привлече 10 външни експерти за удостоверяването на машините за гласуване, съобщиха от ведомството. 

Подборът ще бъде в изпълнение на утвърдена от служебния министър на електронното управление Валентин Мундров процедура, допълват от МЕУ. Срокът за кандидатстване е 17:30 часа на 17 септември, а желаещите да участват трябва да подадат заявления на e-mail: mail@egov.government.bg. Обявата, както и изискванията към специалистите, може да се види на сайта на министерството.

Още: "Научихме си уроците": Валентин Мундров каза кога машините за гласуване ще бъдат удостоверени

На 25 май Министерството на електронното управление, Българският институт по метрология и Българският институт за стандартизация удостовериха съответствието на техническите устройства за машинно гласуване на предсрочните парламентарни избори и изборите за членове на  Европейския парламент от Република България на 9 юни. Докладът за оценяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията на Изборния кодекс и техническата спецификация, както и решението за удостоверяване са изпратени в Централната избирателна комисия. Това съобщиха от пресцентъра на МЕУ.

Още: Министерство алармира за опити да се опорочат изборите

По време на процедурата присъстваха и представители на партии, коалиции и неправителствени организации. Процесът се наблюдаваше и от специалисти на Държавна агенция „Национална сигурност“ и бе излъчен на живо в зала „Партер“ на МЕУ.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес