Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВР подкрепя принципно Германия, Франция и Италия за връщането на мигранти

21 октомври 2024, 14:15 часа • 335 прочитания

МВР принципно споделя отправените послания на 17-те държави от ЕС, които искат реформиране на правната рамка на политиката за връщане на мигранти на ниво ЕС. Това посочва служебният вътрешен министър Атанас Илков в отговор на депутатски въпрос. Въпросът е зададен от депутата от ПП-ДБ и бивш правосъден министър Надежда Йорданова, която е кандидат за народен председател и в 51-вото Народно събрание.

Според Илков, в рамките на ЕС трябва да има засилен акцент върху превенцията, сътрудничество с трети държави по произход и транзит, ефективно сътрудничество при връщане и обратно приемане, както и "прилагане на иновативни решения за намаляване на миграционния натиск".

Още: Върнаха в Италия първите мигранти, изпратени в Албания

Мигарантите и ЕС

На 5 октомври стана ясно, че 14 от 27 страни-членки на ЕК са пратили специално писмо по темата с движението на мигранти в ЕС. Сред подписалите писмото са Германия, Франция и Италия, отделно към него се присъединяват Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, които не са членове на Шенгенското пространство. Трябва да има по-ясни правила и ангажименти за сътрудничество на ниво страни-членки за връщане на мигранти и по-малко тълкуване от Европейския съд, е основното послание.

Още: Германският парламент одобри по-строги правила за търсещите убежище

Източник: Народно събрание

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес