Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВР крие колко са използваните СРС-та срещу политици в предизборната кампания

23 октомври 2024, 14:11 часа • 621 прочитания

Министерството на вътрешните работи (МВР) отказа да предостави информация за това колко са използваните специални разузнавателни средства (СРС) за евентуални изборни престъпления.

Това става ясно от публикуван отговор на парламентарен въпрос на депутата Божидар Божанов към вътрешния министър Атанас Илков, показа справка на Actualno.com.

В своя въпрос народният представител изисква информация за използваните СРС-та в периода от 1 август до 9 октомври вкл. (датата на входиране на питането). "Обръщам внимание, че изисканата статистическа информация НЕ представлява следствена тайна съгласно чл. 198 от Наказателно-процесуалния кодекс", уточнява Божанов.

Още: Прокуратурата отговори на Цариградска: Ясно е колко магистрати са подслушвани

Прехвърляне на горещия картоф

В своя отговор вътрешният министър отказва да предостави данни за изискваната информация: "Право да искат използване на СРС и да използват събраните чрез тях данни и веществени доказателствени средства за тежки умишлени пресъпления против политическите права на гражданите имат окръжните прокуратури, а не МВР", пише Илков.

Снимка: БГНЕС

Припомняме, че в началото на предизборната кампания при активното мероприятие срещу депутата Джейхан Ибрямов, който бе уличен с белязани пари за евентуално купуване на гласове, стана ясно, че са използвани средства за подслушване на приближения до Ахмед Доган депутат. За тези СРС-та обаче има различни твърдения, едно от които е свързано с това, че те са използвани незаконно. Причината - депутатският имунитет, който Ибрямов ползваше към момента на евентуалното подслушване.

Още: "Пръчът" и "Семката" да се помолят на "Отчето" да смени "Памперса" на министъра, че се не трае

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес