Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Москов и Цветанов: Поздравяваме всички за първата победа

06 ноември 2021, 11:04 часа • 5259 прочитания

Национално обединение на десницата изказва благодарност към всички политици, участници в президентската и в парламентарната предизборна надпревара, които се отзоваха на призива ни да използваме медийното си присъствие, за да призовем българските граждани да се ваксинират и да им предоставим повече информация за ползите от ваксините и за обществото, и за личната им защита.

Това посочват от НОД в свое съобщение, изпратено до медиите.

Ето какво гласи още то:

Убедени сме, че по този начин, всички ние, независимо какви ще са резултатите ни на изборите, вече извоювахме първата си голяма политическа победа, като надскочихме преките си предизборни ползи, за да сме полезни на своите съграждани и симпатизанти и да ги убедим във вярното решение, което ще защити тях, близките им и цялото българско общество.

Ние от Национално обединение на десницата вярваме, че точно това е ролята и задължението на всеки истински политик.

Поздравяваме всички за достойното решение и пожелаваме успех!

Поне хиляда души в България в момента очакват донорски орган, за да получат шанс за живот. Последната донорска ситуация, в която органи бяха трансплантирани на четирима души, пак беше свързана с Пловдив. Млада жена изпадна в мозъчна смърт, нейното име също е на една от пейките. Йоана. За съжаление, от четирите реципиенти на органи, единият се оказа неуспешен, бебе не успя да преодолее тежката ситуация и почина след трансплантацията.

В света донорската практика е уредена по различен начин. Някъде тя се одобрява от човек приживе и след мозъчната му смърт близките дори не се уведомяват. Другаде се иска съгласие. У нас също е така. Според Стефан Тамбуев, българинът е милостив човек, свидетелство за това са бързо събираните средства за различни благотворителни кампании. Но дори цялото общество да е съгласно с донорството и да го приема, здравната ни система не може да реагира. И не само сега, когато е полупарализирана от ковида, изобщо. Прекалено много институции и хора са еднакво важни във веригата от получаването на съгласие за донорски орган до пациента, който се нуждае от него. А тази верига у нас скърца. На много места в страната няма дори апаратура, която да установи мозъчната смърт на евентуалния донор, а само тя единствена е условието да се започне процедурата.

11 донори, 34 спасени живота. Това е равносметката от малкия парк в жилищния район в Пловдив. На 12-тата пейка е изписано името на д-р Наталия Стоева, която направи така, че белодробните трансплантации да станат възможни.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес