Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Местни избори 2023 г.: Кои са кандидатите за властта? Всички въпроси и отговори (СНИМКИ и ВИДЕО)

26 октомври 2023, 07:45 часа
Реклама

В края на седмицата - на 29 октомври, България избира своите нови кметове, общински съветници, кметове на кметсва и райони.

Actualno.com събра всичко важно, което трябва да знаете за местните избори и отговорите на най-често задаваните въпроси.

Кои са кандидатите за местната власт в моето населено място?

Разгледайте листите с кандидати за съветници и кандидати за кметове за вашия град ТУК

На сайта на всяка общинска избирателна комисия избирателите могат да проверят регистрираните листи и имената на кандидатите за кметове, общински съветници и кметове на кметства.

ОЩЕ: Интересни фигури изникнаха от листите за местните избори

Централната избирателна комисия (ЦИК) предлага и търсачка, в която могат да бъдат избрани кандидатите по райони, политическа формация и др.

Още информация от ЦИК - вижте ТУК.

Мога ли да гласувам за кмет от една партия и за общинска листа на друга?

Да. Бюлетините за кмет на община, за общински съвет и за районен кмет (София, Пловдив, Варна) са различни. Честа е практиката изборът за кмет и изборът за общински съветник да се различават - в този случай избирателят има право да пусне вота си за различни политически формации с двете (трите при районни кметове) различни бюлетини.

В коя избирателна секция гласувам?

Всички български граждани могат да проверят номера и адреса на избирателната секция, в която ще гласуват на местните избори на 29 октомври в оповестените на публични места избирателни списъци.

По електронен път справки могат да се правят в сайта на ГРАО. Необходимо е да се посочи ЕГН, малко име, както и да се въведат цифрите от автоматично генериран код.

Проверка може да се направи и на единния номер 0800 1 4726, безплатно за цялата страна.

Избирателите, които на местните избори на 29 октомври искат да гласуват за кмет и общински съветници в населено място, различно от постоянния им адрес, трябва да имат адресна регистрация на съответното място от поне шест месеца преди деня на вота, т.е. поне от 28 април.

Още: Местни избори 2023: Справка за стотици места с потенциално нагласени резултати

За да гласуват по настоящ адрес, трябва да подадат заявление за вписване в избирателния списък в съответната администрация, а срокът изтече на 14 октомври. 

Избирателите, променили адресната си регистрация в друго населено място в Република България след 28 април 2023 г., имат право да гласуват по предишната си адресна регистрация, където са включени в избирателните списъци по постоянен или настоящ адрес.

Колко струват местните избори?

Местните избори тази есен ще бъдат рекордно скъпи. Бюджетът за провеждането на двата тура на вота, който правителството одобри, е. 151.1 млн. лв, докато разходите на предишните местни избори през 2019 г. са били 70.7 млн. лв. Тогава обаче гласуването се осъществяваше само с хартиена бюлетина, а за предстоящия вот е предвидено да има и гласуване с машини.

Още: ЦИК показа бюлетините за местните избори (СНИМКИ)

Предсрочните парламентарни избори на 2 април струваха 87,7 млн. лв., а тези през октомври - 70.5 млн. лв. През ноември 2021 г. изборите възлязоха на 123.8 млн. лв., но те бяха 2 в 1 - за президент и за Народно събрание. Парламентарните избори на 4 април 2021 г. струваха 65 млн. лв., а тези на 11 юли 2021 г. - 57 млн. лв., но без разходите за машини.

Отговорите на всички важни въпроси за местните избори на 29 октомври четете в статията на Actualno.com ТУК.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес