Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лостовете на Пеевски в съда: Христо Иванов ги посочи поименно

02 август 2024, 08:04 часа • 5031 прочитания

Решиха да ме извикат – това явно беше някаква маневра на Пеевски, за да замъгли фокуса и да отклони вниманието. Не проявиха кой знае какъв интерес към това, което искам да им разкажа – бяха си пуснали през някакви сайтове анонимни информации, с които искаха да създадат интрига. Така екслидерът на "Да, България" Христо Иванов описа вчерашното си участие в т.нар. парламентарна комисия за Нотариуса и Еврото: Христо Иванов в сблъсък с ДПС: Накуцва опитът ви да направите паралел между мен и Пеевски

Зависимости

Конкретно Иванов обърна внимание за председателя на ВАС (Върховния административен съд) Георги Чолаков. По думи му, Пеевски искал с промените в Конституцията за председателите на ВАС и ВКС (Върховния касационен съд) да се въведат по два мандата, от по 5 години (сега е един, седемгодишен). Заради негативна обществена реакция обаче "успяхме да убедим Пеевски да се откаже", по думите на Иванов - той визира реакция на инициативата "Правосъдие за всеки".

Сюжетът за Чолаков обаче не видял край – следващата серия била Чолаков да става конституционен съдия, обясни Иванов пред bTV. Този вътрешен разговор течал от лятото на 2023 година. От ПП-ДБ обаче не подкрепили и последвал опит на Пеевски да разбере може ли Чолаков да стане нотариус: По-скъпи мебели, отколкото къща за председателя на ВАС: Вярно ли е и има ли законово нарушение?

Не знам защо е тази грижа (за Чолаков) и какъв е интересът, но може да се досещам, заяви Иванов. И припомни случая с електронното гласуване за професионалната квота за съдийската колегия за ВСС – тогава излязоха данни, че съдии са си давали електронния достъп на други хора в процедурата за гласуване.

СНИМКА: БГНЕС

Иванов посочи и друго – че Пеевски не искал да се отнема монопола на ВАС в процедурата по кадрови назначения в съдебната система, през ВСС. Обжалването на решения за кадрово назначение отива във ВАС, уточни екслидерът на "Да, България". Имало е предложение такива случаи да се решават от смесени съдебни състави – от ВАС и ВКС, но Пеевски твърдо бил против. Очевидно г-н Чолаков има лостове как да влияе на съдебната система, заключи Иванов: Върховният административен съд обясни как председателят му участва навсякъде в делата за "Евролаб"

На уточнение, че все пак Пеевски се е съгласил на конституционни реформи, които не облагодетелстват Чолаков, Иванов отговори – видяхме накрая какво стана в Конституционния съд. Лидерът на "Да, България" заяви, че и изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов се притеснил накъде отиват нещата – мислеха в началото, че промените в Конституцията са козметични, но видяха, че не е така, уточни Иванов. Той категорично заяви, че със Сарафов се е срещал "епизодично": Конституционният съд реши: Съдебната реформа е противоконституционна

Виждаме ли реформа, виждаме ли разследване на корупция по високите етажи на властта, виждаме ли прокуратурата да работи за изборни измами – не, никакъв резултат, обобщи Иванов: "Няма напредък": Европейската комисия иска от България повече присъди за корупция по високите етажи

Съюз с Пеевски, съюз с Доган – защо?

Според Христо Иванов, историята показала, че хора като Пеевски в един момент разбират, че не могат да продължават както досега. Сега статуквото избра да продължи както досега, което според Иванов е "огромна глупост". Той обаче подчерта, че се е провалил в опита да бъде устроена държавата така, че да има истинска законност и върховенство на правото т.е. всички равни пред закона.

Иванов напомни, че специализираното правосъдие беше спряно с работа "с политически сили, с които не сме на един акъл" и защити тезата си, че трябва да се работи с политически противници и да се използват удобни моменти, визирайки разцеплението в ДПС – в случая да има сътрудничество с Доган, за да се прокарат добри реформи, ограничаващи "феномена Пеевски", не човека. "Каква е алтернативата – да стоим, да не правим нищо и да чакаме самостоятелно конституционно мнозинство“, обобщи екслидерът на "Да, България". Той не видя разлика между Доган и Пеевски, освен че Доган бил от старата генерация.

За наближаващите нови предсрочни парламентарни избори, Иванов заяви, че трябва през парламента да се намери начин и да се постави човек или хора на постовете, от които Румен Радев може да избира служебен премиер. Не бива правителство на Главчев пак да организира провеждането на избори - това е мое лично мнение, каза Иванов. Какво обаче може да се случи може да кажат само хората в парламента, уточни той.

Още: Христо Иванов отрече да е говорил с Доган за общи действия срещу Пеевски (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес