Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лорер: Службите трябва да заработят за правителството

13 септември 2023, 08:28 часа • 4137 прочитания

Депутатът от коалицията ПП-ДБ Даниел Лорер очаква службите да заработят след реформирането им. МВР се намира в правителството на акад. Николай Денков. Службите следва най-после да заработят за избраното законно правителство на страната, каза Лорер в студиото на bTV.

По думите му конституционното мнозинство, което ще подкрепи приоритетите за Шенген, Еврозоната и Плана за възстановяване , има ясното съзнание, че службите трябва да минат в пряко подчинение на изпълнителната власт, очаква Лорер. Той уточни, че Делян Пеевски няма да бъде предложен и подкрепен от парламентарните групи в Народното събрание за шеф на ДАНС.

Той обясни, че ПП-ДБ изпълнява плановете, които са обещали на българските избиратели. Докато не можем да разчитаме на службите си да пазят сигурността ни, няма да има справедливост, каза Лорер и потвърди идеята на властта за реформа в службите.

Лорер запита защо президентът Румен Радев е развил вкус към упражняването на власт и трябва да я упражнява той, а не изпълнителната власт. Президентът е фигура, която трябва да обединява българската нация, а не да властва. Фигурата на президента трябва да бъде там, където му е предвидено по Конституция.

Той уточни, че службите няма да разследват, а разследването принадлежи на прокуратурата. Службите не трябва да дават правосъдни и политически оценки, а да събират информация за прокуратурата и МВР, за да може да работят оперативно за спазване на законите и законността в България, поясни Лорер. ПП-ДБ не приема качеството на работата на сегашните служби.

Конституционните промени и част ли са ДПС от законодателната програма?

Лорер обясни, че идеята е да се променят правомощията на държавния глава при назначаването на служебните правителства. Промените в Основния закон не са свързани конкретно с президента, а той ги катализира като вместо да обединява хората, ги разединява, каза депутатът.

По думите му, ако на някого не му харесва, да си представи друг модел на Конституция, в който да пише, че президентът управлява еднолично, назначава правителства и служби докато не бъде избран нов.

Още: Румен Радев: Реформа не е да смениш ръководството на службите с наши хора от записа

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес