Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Липса на кворум спря спорен закон на ГЕРБ и ДПС...засега

05 септември 2024, 14:29 часа • 2833 прочитания

Липса на кворум спря депутатите ГЕРБ и ДПС Делян Добрев, Николай Нанков и Станислав Анастасов да вкарат за разглеждане в пленарната зала спорни промени в Закона за опазване на околната среда.

Те целят премахването на обжалването на две съдебни инстанции на решения, засягащи големи инфраструктурни проекти, които са обявени за обекти с национално значение и обекти със стратегическа важност.

Още при внасянето на текстовете на 8 август те бяха набързо прокарани през парламентарната комисия по околната среда. От "Зелено движение" алармираха, че законопроектът противоречи на европейското законодателство, което съблюдава принципа, че колкото по-значими са проектите, толкова по-стриктен трябва да е контролът върху тях, вкл. и екологичният и съдебният. Още: "Ляво обединение": БСП излиза в коалиция с 20 формации на изборите

При опита на двете партии да вкарат закона в зала обаче останалите парламентарни групи провалиха кворума на заседанието.

Сценарият се повтори и днес. Преди депутатите да започнат с първото четене – продължение, на промените в Закона за опазване на околната среда, от парламентарната група на ПП-ДБ поискаха почивка. След възобновяване на заседанието от коалицията предложиха дебатът по точката да бъде отложен. Залата отхвърли предложението им, а ПП-ДБ настояха за прегласуване, като преди това се провери кворумът в залата. Оказа се, че такъв няма и беше дадена нова почивка.

След нея председателстващият заседанието Росица Кирова направи поименна проверка на присъстващите народни представители. В залата имаше 105 депутати, което не е достатъчно за продължаване на заседанието. Така Кирова насрочи трета проверка след 10 минути чрез електронната система. След нея също се оказа, че няма кворум. Още: "Заедно сме по-силни": ПП-ДБ обновява програмата си, но няма да пипа листите (ВИДЕО)

Така след три проверки на кворума парламентът не успя да събере необходимия брой депутати, за да продължи работа. Поради това заседанието бе прекратено.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес