Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лиляна Павлова: Временно спрете санирането, в оставка сме

21 ноември 2016, 20:00 часа • 14598 прочитания

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова спря Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

Причината е в "процедурите по приемането на държавния бюджет за 2017 г., обстоятелството, че правителството е в оставка и не може да гарантира приемственост на политиката, както и поради достигането на разполагаемия към момента финансов ресурс от 1 млрд. лв.", съобщи регионалното министерство в понеделник.

Припомняме, че между двата тура на президентските избори от ГЕРБ на няколко пъти заплашиха, че ако Цецка Цачева не бъде избрана за държавен глава, санирането ще спре.

Кметовете вече са уведомени да преустановят сключването на нови договори и обявяването на нови обществени поръчки от 22 ноември 2016 г. до осигуряването на средства по програмата. Решение за това трябва да вземат следващите управляващи.

Финансирането за сключените досега договори е обезпечено и те ще продължат да бъдат изпълнявани, се казва в съобщението на ведомството.

До момента са подписани 2019 договора за финансиране с Българската банка за развитие (ББР), сочи регистърът на финансовата институция.

Заведените искания за финансиране в ББР обаче са 3451. Това означава, че за 1432 блока към момента няма осигурено финансиране и те трябва да разчитат на следващия кабинет да вземе решение за продължаване на "безплатната" програма.

По време на двата тура на президентските избори Павлова обяви, че за следващата година е предвиден още 1 млрд.лв. за програмата за саниране, които са заложени проекта на бюджет за 2017 г.

Нещо повече, Павлова заяви, че "ще настоява тя да се реализира, да продължи напред в годините, защото е важна за хората".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес