Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Константинов: Шест партии ще имат депутати в Европарламента

26 април 2014, 12:01 часа
Реклама

"В очаквания Европарламент националисти няма да има. При нас национализмът като че ли малко изостава от тази вълна, която в момента залива Европа; нашите националисти малко закъсняха, не успяха да се впишат", заяви математикът проф. Михаил Константинов пред bTV. 

Според прогнозите на Константинов за европейските избори, евродепутати ще имат следните шест партии: ГЕРБ, БСП, ДПС, „България без цензура”, Реформаторският блок и АБВ, като възможните сценарии за разпределение на гласове са два – съответно 6:5:3:2:1:0 и 6:5:3:1:1:1 гласа. 

„Трите мандата на ДПС и в двата сценария на се много сигурни – трябва да си ги заработят. За да получат три мандата им трябват 350 000 гласа, но при тях винаги има скрит вот”, допълни математикът. 

Той обаче отбеляза, че ако конфликтът в Украйна се задълбочи е много вероятно на сцената да се появят още две партии – „Атака” и НФСБ. 

„България без цензура” събира много националистически вот. Хората, които заявяват в момента, че биха гласували за „България без цензура”, много от тях са националистически мислещи бивши „гербери” или части от „Атака”, каза още Константинов. 

По думите му в България се гласува около и над средното ниво за Европа. Според прогнозите на експерта по изборно законодателство на 25 май ще гласуват около 2,8-2,9 милиона българи. Той обясни, че националната квота за един евродепутат се формира от броят на действителните гласове делено на 17, или 5,88% от действителните гласове. Тя ще бъде между 155 до 180 хиляди гласа. Според него независимите кандидати за евродепутати нямат никакъв шанс. 

„Най-успешният независим кандидат на такива избори е печелил 0,33 при необходими 5,88, т.е. той е взимал 18 пъти по-малко. Но това не значи, че независимите не трябва да участват. Те трябва да участват, да използват платформата, която ще им се даде, и да кажат нещо смислено, което да допълва визиите на партиите”, обясни Константинов. 

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес