Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Комисията за полицейското насилие показа видео с побой над протестиращи (ВИДЕО)

13 август 2021, 15:46 часа

Видео от охранителните камери на Министерския съвет бе пуснато на заседанието на комисията за разследване на полицейското насилие по време на протестите.

Реклама

Според председателя на комисията Николай Хаджигенов е имало опит тези кадри да бъдат скрити и да не се предоставят на комисията.

"Със съдействието на министър Рашков успяхме да намерим част от записа на камерите на НСО от кулоарите на МС. Там ще видите пребитите деца, отвлечени под колоните", каза Хаджигенов. Той припомни, че Емил Тонев му е отговорил с писмо, че НСО не разполага със записи. Впоследствие полк. Милен Русев е съобщил, че тези записи са налични в НСО.

Хаджигенов подчерта, че прикриването на престъпления също е престъпление.

"Ако тези хора бяха военнопленници, подобно държание спрямо тях би било нарушение на Женевската конвенция", каза още той.

"Полицейски служител натиска с коляно, това вероятно е Евгени Марчев отдолу. По този начин убиха Джордж Флойд миналата година в САЩ", припомни Хаджигенов.

Той поиска оставката на шефа на службата Емил Тонев. "Предполагам, че един от бившите министри на вътрешните работи е съучастник във всичко това“, заяви още Хаджигенов.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес