Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога може да са следващите парламентарни избори?

22 юли 2024, 08:00 часа • 2750 прочитания

Ако днес ПП-ДБ върнат мандата, президентът Румен Радев има 7 дни да размишлява на кого да даде третия мандат. Което означава, че той трябва да го даде следващия понеделник. Политическата сила, която го получи, няма срок да го върне. Това обясни преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров в ефира на Нова телевизия.

Попитан кога може отново да идем до урните, той заяви, че това може да стане през първата половина на октомври.

ОЩЕ: Законосъобразно ли е удължаването на срока за консултациите при президента: Говорят експертите

Политическото бъдеще

Професорът е на мнение, че третият мандат няма как да се осъществи. Причината е, че първата и втората партия не си говорят. "Няма парламентарен диалог, който да консолидира мнозинство около третата папка", заяви той.

Според него ситуацията в ДПС ще се утихне заради предстоящите избори, а проблемите ще си ги решават след тях. "Ще се стигне до съдебна сага в ДПС. Все пак съдът е одобрил този устав с двама председатели", прогнозира проф. Киров.

Относно следващия служебен кабинет и това, кой ще е служебен премиер, преподавателят по конституционно право смята, че това отново ще е Димитър Главчев. "Рая Назарян отпада от списъка, защото тя е ярка политическа фигура, освен това ще участва в листите. Отпадат и управителят и подуправителите на БНБ по силата на европеийското право. Виждаме какво става при омбудсмана", аргументира се той. 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес