Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коалицията в Столичния общински съвет поиска оставката на областния управител

29 юли 2024, 14:10 часа • 1839 прочитания

Представителите на "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София" в Столичния общински съвет поискаха оставката на областния управител на София-град Стефан Арсов заради смяната на ръководствата на шестте най-големи общински дружества.

Според тях областният управител незаконно се опитва да ограничи правомощията на кмета Васил Терзиев и да узакони незаконния по думите им избор на бордовете на дружествата.

Зам.-кметът Иван Василев е уточнил, че в петък миналата седмица Терзиев е изпратил писмо до областния управител с аргументите си защо е върнал за ново разглеждане гласуването на бордовете. Само час по-късно в деловодството на Столичната община е изпратено писмо, написано от областния управител, което е седем страници с аргументи против аргументите на кмета. Още: Васил Терзиев няма да подпише ударната смяна на шефове в общински дружества 

"За един час областният управител се запозна с аргументите на кмета, осмисли ги и направи така, че да напише седем страници против, с което се опитва да заглуши кмета и се опитва да му ограничи правата", изтъкна Василев.

БСП отвърна

"Очевидно още им е трудно да осъзнаят къде се намират. Държавното и общинско управление предполагат друг вид култура не само на поведение. Може и да го разберат, но явно ще е по трудния и болезнен начин. В конкретния случай областният управител спази реда и закона и според правомощията си взе решение. На нас също не ни харесваше решението на Вяра Тодева да унищожи Паметника на Съветската армия. Но го направи, без да ѝ мигне окото. Тогава за ПП-ДБ-СС всичко беше законно, по съответния ред и бяха много доволни. Сега също действията на областния управител Стефан Арсов са напълно според реда и закона. Никой няма причина да оспорва решението му, а още по-малко да му иска оставката, защото е спазил закона", коментира Иван Таков, председател на БСП София и на групата на МК "БСП за България" в Столичния общински съвет (СОС).

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес