Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Казаков научил за уволнението по телефона, не знае какви са мотивите

02 октомври 2013, 15:44 часа • 23047 прочитания

С обаждане по телефона и без обяснение за мотивите вече бившият шеф на Агенцията по бежанците Никола Казаков е научил за уволнението си. Новината дойде в противовес на оценките, които досега е получавал от вицепремиера Цветлин Йовчев, каза пред Дарик радио Казаков.

Аз съм в командировка в чужбина със заповед на вицепремиера. Така че разбрах от главния секретар на Министерския съвет, който ми се обади по телефона, уточни бившият шеф, а след като от радиото го запознаха с разпространените мотиви за решението, той заяви: „Не, не ги приемам категорично. За това, че се очаква криза съм уведомил новия кабинет още на 11 юни. Въпросът е, че в този период от 11 юни до 11 юли, 11август, около два месеца и половина не се взеха никакви мерки за осигуряване на подходящи сгради, тъй като капацитетът на агенцията беше надхвърлен.

Със собствени сили още от февруари разширихме капацитета на агенцията с 500 места. Още миналата година също така бях уведомил кабинета и те взеха отношение, като през март се взе решение да се построи нов център. Но тогава не бяха осигурени средства. При служебното правителство също се предприе инициатива за осигуряване на такива сгради, предоставиха се сгради на агенцията, които след оглед не бяха подходящи. Така че този проблем за капацитета на агенцията не е от днес и вчера."

Никола Казаков не подозира какви са причините за уволнението му. Той не се съгласи с хипотезата, че уволнението му  е „измиване на ръце" с оглед на това, че държавата не успя да се справи с потока от бежанци от Сирия. Все пак каза „Все някой трябва да има виновен" и препрати журналистите да търсят отговор на този въпрос от вицепремиера Цветлин Йовчев.

Многократно съм алармирал за ниския брой служители, които обслужват чужденците. И след като направих няколко докладни записки, ми разпоредиха да подготвя щат за нови бройки миналата седмица и да го внеса в Министерския съвет. Мисля, че ще се вземе такова решение. Чак сега обаче, каза още Казаков.

Той нито потвърди, нито отрече съмнението, че част от бежанците са с радикални убеждения или че членуват в такива организации, което застрашава сигурността ни. „Не мога да кажа за такива хора, тъй като това не е в моите прерогативи. Има си служби, които работят в това направление ежедневно", каза Никола Казаков.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес