Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каналджия каза колко вземат гранични полицаи в трафика на мигрантии

05 октомври 2017, 09:00 часа • 3896 прочитания

От 100 до 200 евро на човек получават гранични полицаи на българо-турската граница, за да "не забележат" преминаването на нелегални мигранти. Има и специален  полицай, който посочва онези колеги, които биха се включили в процеса. Това разказа анонимно каналджия.

Обикновено въпросните граничари се виждали с каналджиите на кафе или извън населеното място, за да се уговорят. След като получат парите си, граничните полицаи знаели точно какъв ще бъде маршрута на каналджиите и техните клиенти мигранти и местели поста си на друго място, стана ясно от разказа на каналджията пред bTV. Ако работата свърши добре, един граничар може да препоръча друг свой колега на каналджиите.

Най-добре платени в схемата били не редовите граничари, а техните началници, твърди каналджията. Парите получавали предварително – около 10 хил. евро на човек.

Началниците действали повече с групи мигранти от „организираната престъпност” от вътрешността на Сирия, Иран, Ирак и др. Тези групи се прекарвали с цели камиони под протекцията на началниците.

В цялата схема никой не се интересува кой точно влиза в страната ни. Голяма част били групи от мъже, жени и деца, но имало и изключения. Пътували млади мъже, всеки с по 2-3 телефона и пари.

Каналджията разказва и за случаи, в които полицаите прибирали багажа на бежанците и ги връщали обратно в Турция без пари и вещи. Същото правели и т.нар. "доброволни отряди": "След като ги оберат и направят някоя друга снимка и стават патриоти."

Според официалната информация, нелегално преминаващите българо-турската граница са в пъти по-малко.

Според ген. Валери Григоров, бивш шеф на гранична полиция, това са реалностите, начин на живот на хората, поставени в по-тежка социална среда. Това не са изолирани случаи.

"Преди две години правихме един публичен анализ за това какво се случва. Оградата е едно мъртво неефективно съоръжение, което не е подсигурено технически и няма да може да владеем оперативната обстановка. Трябва да погледнем малко по-широко. До 2007 г. вървяхме устойчиво и развивахме приоритетите. Самото изграждане беше направено не по държавнически начин - ако мислехме от гледна точка държавна политика за сигурност на границите, щеше да има централизирана обществена поръчка, но ние разделихме проекта на три с оглед трите областни администрации… и в момента на 6-та година няма навсякъде оградно съоръжение. Ограда няма около 20 км по поречията на реките. Публично обявената цена на оградата е 200 млн. лв., това е цена, която е платил българския данокъплатец", обясни ген. Григоров.

Проблемът е, че с оглед политическата конюнктура може да назначиш човек на всякаква длъжност, смята Григоров. Когато парите са част от ценностната система на един човек ние няма начин да въздействаме, допълни още той.

Григоров попита министъра на отбраната Красимир Каракачанов, защо "на вход у нас влизат 600 души, а на изход на сръбската граница се спират 1600. Къде е ефективността?"

Министър Каракачанов отговори така: "Той много добре знае, че тези цифри не са коректни. Да, така е - при 600 задържаме 1600 – една част най-вероятно минават по каналите, но другата част са тези, които стоят по лагерите. Факт е, че има корупция, но нима една част от тези служители не са назначавани от него? Когато си бил шеф на гранична полиция, не смяташ ли, че носиш отговорност за хората, които си назначавал?"

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес