Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йотова: Голямата отговорност на политическите формации в следващото НС е да съставят кабинет

11 септември 2024, 20:43 часа • 562 прочитания

"Голямата отговорност на политическите формации, които ще влязат в следващото Народно събрание, е да бъде съставен кабинет, защото освен всичко друго те ще трябва да рестартират и доверието в политическата система, защото тя е на санитарния минимум."

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, преди да открие тазгодишното издание на Световния фестивал на анимационния филм.

Запитана за решението на ВАС за партийните регистрации, тя подчерта, че решенията на съда не се коментират, а изпълняват. По думите ѝ регистрационният маратон е приключил и от утре политическите формации ще започнат истинска кампания, в която българите ще чуят техните предложения.

Още: Йотова вижда три варианта за кабинет след изборите

Според вицепрезидента най-важното е всички българи да имат възможност за избор и максимална представителност. Тя подчерта, че много хора не отиват да гласуват, защото не се чувстват представени.

"Нека този път политическите формации да бъдат достатъчно разумни да дадат на българите този шанс", каза вицепрезидентът. Тя допълни, че голямата отговорност на служебния кабинет е изборите да бъдат максимално прозрачни и честни, да няма купени гласове или търговия с влияние и хората да стигнат до урните, както са решили със своя личен избор.

Йотова не е сигурна дали видът на избирателната система е проблем, а по-скоро го открива в политическите формации, в това, което предлагат, което обещават и вършат след избори.

Още: ВАС поряза Пеевски за участие в местните избори, след като му отсъди победа за парламентарния вот

"Хората могат да прощават и грешни политики, но когато ги лъжат в очите, каквато и система да измислим, няма да служи за нищо", посочи още Йотова.

Тя пожела успешна предизборна кампания, която да е под знака на разделението, обидите и квалификациите. "България има нужда от стабилност, през последните месеци се говори само за политическата криза, но ние сме в доста дълбока финансово-икономическа криза, каза още Йотова. Тя подчерта, че днес е излязла поредната тревожна информация – че българите са най-енергийно бедните в цяла Европа. Няма идеална избирателна система, няма панацея в това отношение, ако самите ние не се вразумим и не си отговорим на въпроса къде отиваме", каза още тя. 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес