Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изборите на 9 юни: Кои са кандидатите за 50-ия парламент? Отговори на всички въпроси (СНИМКИ и ВИДЕО)

07 юни 2024, 08:00 часа • 5723 прочитания

Остават броени часове до началото на неделния ден, в който страната ни гласува на избори 2 в 1. На фона на променени политически баланси в страната и в Европа, българските граждани ще определят следващите свои представители в 50-ия парламент и в следващия състав на Европейския парламент.

Actualno.com събра всичко важно, което трябва да знаете за изборите 2 в 1 и отговорите на най-често задаваните въпроси.

Изборите за юбилейния парламент

Предсрочните парламентарни избори на 9 юни съвпаднаха с провеждането на европейските такива. Подобна комбинация ще има за първи път в страната, а след края на изборния ден ще знаем новите 240 депутати в 50-ото Народно събрание и 17-те български представители в Европарламента. Това са шестите национални избори за последните три години.

За Народното събрание се гласува в общо 31 многомандатни избирателни района (МИР), всеки от които излъчва предварително определен брой народни представители пропорционално на населението. Многомандатните райони съвпадат с административните области на страната, като изключение правят София-град - разделена на три района, и Пловдив - разделен на два.

Кой участва?

В изборите за българския парламент участват 31 партии, коалиции и независими кандидати, а в тези за ЕП - 30. Претендентите за Народното събрание са 6114 (от тях 4285 са мъже, а 1829 - жени), а за европейския - 418 (287 мъже и 131 жени).

Разгледайте листите с кандидати за депутати ТУК

Номерата за европейския и за националния вот бяха определени от ЦИК чрез жребий. Комисията взе решение изтеглените номера за изборите за европейски парламент да бъдат запазени и за парламентарния вот, в случаите, когато формациите се явяват с едно и също наименование и състав на двата вота.

Вижте кои са номерата на партиите и коалициите за изборите на 9 юни ТУК.

Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Какво още трябва да знам?

Всички български граждани могат да проверят номера и адреса на избирателната секция, в която ще гласуват, както в оповестяваните на публични места избирателни списъци, така и по електронен път. Справки могат да се правят онлайн в сайта на ГРАО, като вариантите са по единния граждански номер (ЕГН) и малко име или по адрес.

Освен това в изборите за Народно събрание преференциалният вот може да пренареди кандидатдепутатската листа, ако за даден кандидат са гласували поне 7% от гласувалите за листата. За Европейския парламент бариерата за задействане на преференциите е по-ниска - 5%. В този смисъл гласуването за определени кандидати, които са по-предпочитани за избирателя, е изключително важно и често води до обрати и объркани партийни сметки.

Разгледайте и още полезни материали по темата с изборите в поредицата на Actualno.com от последната седмица, която обобщаваме в следните линкове:

Отговорите на всички останали важни въпроси за изборите на 9 юни четете в статията на Actualno.com ТУК.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес