Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иво Христов се оплака от техническа грешка в гласуване, касаещо боеприпаси за Украйна

09 май 2023, 19:52 часа • 4512 прочитания

Български евродепутати не подкрепиха задействането на спешна процедура по акта в подкрепа за производство на боеприпаси за Украйна, съобщи БНР. Решението обаче беше прието от Европарламента с 618 гласа "за", 59 "против" и 31 "въздържал се". Сред въздържалите се са Сергей Станишев, Елена Йончева и Петър Витанов от Прогресивния алианс на социалистите и демократите. 

Според първоначалната информация, всички останали са гласували "за", включително Иво Христов и Цветелина Пенкова от БСП. Малко по-късно, обаче, Иво Христов обяви, че не подкрепя процедурата. "Във връзка с появила се в медиите информация, че на пленарната сесия на ЕП в Страсбург съм подкрепил бързата процедура по акта за доставка на боеприпаси за Украйна, съм длъжен да уточня, че става дума за техническа грешка при подаването и отразяването на вота ми, която настоях да бъде коригирана. Не подкрепям въпросната процедура", написа в позиция той.

Други двама български евродепутати - Атидже Алиева-Вели от "Обнови Европа" и Андрей Слабаков от Европейските консерватори и реформисти, пък не участваха в гласуването. 

Следете развитието на войната в Украйна тук

Актът на Европейския парламент е насочен към увеличаването на доставката на муниции и ракети за украинската армия, както и да средства в размер на 500 млн. евро, с които да се помогне на страните членки на ЕС да попълнят складовете си и увеличат продукцията на боеприпаси.

След приемането на решението Европарламентът ще назначи преговорен екип и ще гласува акта на следващото пленарно заседание в края на май в Брюксел. След това вече евродепутатите ще започнат преговори със Съвета на ЕС за постигане на политическо споразумение, което пък ще гласуват в края на юли.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес