Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иван Костов: Не съм взимал кредити от КТБ

15 юли 2014, 09:30 часа • 23877 прочитания

Крайната цел на случващото се е дестабилизация на България, предизвикване на банкова криза и бутане на валутния борд. Така бившият лидер на ДСБ и премиер Иван Костов коментира ситуацията около КТБ в ефира на bTV. Той не изключи повторение на сценария от 1996 година, който включва апетити за придобиване на КТБ на безценица по образеца на Първа частна банка.

Костов беше категоричен, че не е взимал кредити от финансовата институция, няма фирми, които да се обслужват там, и Цветан Василев не му дължи нищо. В допълнение беше обяснено, че пенсията на жена на бившия премиер в момента е запорирана в КТБ.

По-нататък бившият премиер допусна, че ограбването на КТБ се прави с помощта на държавата и даде следния пример: „Никой досега не отговори как обикновената служителка в Си банк, която я обявяваха за банката на Костов, изведнъж стана мажоритарен акционер в тази банка и й я предадоха и тя получи 220 милиона лева при продажбата и си купи и банка. Това става с помощта на държавата. Това го знаят Сакскобургготски, Милен Велчев и Бойко Борисов”, коментира Костов, без да назовава Цветелина Бориславова по име.

"Не може да има 3,5 млрд. кредити в КТБ, които да бъдат обявени за несъбираеми", възмути се Костов. Той беше категоричен, че кредитните досиета са поне на 4 места и че те не могат да изчезнат.

Според бившия премиер в момента върви сценарий, който цели да се запуши устата му и той да не говори. Той не спести критиките си към гуверньора на БНБ Иван Искров, който за 3 години не научил банковите термини.

Костов изрази увереността си, че може да се справи с кризата в КТБ. Той припомни, че се е справял с далеч по-тежка ситуация през 1997 г. с помощта на екип от кадърни специалисти.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес