Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ИТН внася свой законопроект срещу домашното насилие (ВИДЕО)

28 април 2023, 12:46 часа • 1099 прочитания

ИТН внася законопроект срещу домашното насилие, обяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов по време на брифинг в парламента. ИТН предлагат механизми срещу риска от рецидив на домашно насилие чрез създаване на регистри. 

"Ние преди малко внесохме наш законопроект за Закона срещу домашното насилие. Тема, по която се упражняват почти всички политически партии. Много често и не точно с мотивацията да има достатъчно добра превенция", обясни Тошко Йорданов. 

Цветан Предов от ИТН допълни, че Конституцията на страната се казва, че семействто, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото. "Поради тази причина ние сме отговорни, че превенцията като механизъм за защита е задължение на държавата. Неотговорност е това да се прехвърля и предоставя. Ето защо държавата ни е в дълг към своите граждани по отношение на изграждане на задълбочен и комплексен подход, който да гарантира преустановяването на явно домашно насилие, а да продължи превантивната, психологическата и физическата защита, което от своя страна да доведе до намаляване на домашното насилие", заяви още Предов. 

От ИТН отговори на въпрос дали биха подкрепили подписката на БСП за референдум срещу джендър идеологията, като посочиха, че въпрос на гражданско убеждение е кой ще я подкрепя и кой не. От партията на Слави Трифонов обаче заговориха за нов проектозакон за прякото допитване до гражданите, тъй като считат, че в момента той прави общественото допитване почти невъзможно. ОЩЕ: БСП внесе искането за референдум срещу джендър идеологията(ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес