Историк: Всичко или нищо - това е стратегията на Слави Трифонов

4100
Историк: Всичко или нищо - това е стратегията на Слави Трифонов
Снимка: БГНЕС

"Всичко или нищо. Това е стратегията на Слави

От една страна, отказът на ИТН да предложи правителство е добър ход. Това е ясна заявка, че партията отказва да е заложник на БСП и ДПС. В този парламент няма как да има мнозинство без една от тези две партии. Решението на Трифонов е последователно и отговаря на това, което каза преди изборите - коалиция/подкрепа от ГЕРБ, БСП, ДПС не искат", пише историкът Емил Соколов във Фейсбук и продължава с анализа си.

Ружа Райчева от "Има такъв народ": От нас зависи да продължим и да подкрепяме истината

"Ние сме лошите в страшния филм, тъй пожела си съдбата... " До всички преждевременно израдвали се на „провала“ на "Има так...

"От друга страна, пред ИТН и опозицията на ГЕРБ сега стоят няколко проблема

1. Слави ще трябва да се появи и да говори. Мълчанието преди изборите проработи веднъж, но няма да проработи втори път. Когато си втора политическа сила, няма как още 3 месеца да общуваш с хората през постове във Фейсбук. То има как, но е наивно да се очаква, че това ще увеличи подкрепата ти, а няма да я ерозира. На изборите това лято Слави и ИТН ще трябва да направят кампания, колкото и това да не им е по вкуса. Няма как да се разчита на на късмет, инерция или друго. ИТН вече няма да е новият и непознат играч, а основен опонент на ГЕРБ, който се нуждае от всеки глас, за да може да управлява. Това е позиция, в която Слави и екипът му не са били досега. Вече не са в периферията, а в центъра на събитията, където нагласите на гласоподавателите се променят за часове.

2. Сега Борисов ще повтаря 24/7 как само той е отговорен, можещ и знаещ да управлява. Независимо дали искаха, или не, ИТН наляха вода в мелницата на ГЕРБ. Засега ГЕРБ единствени предложиха правителство и това ще остане така. Българите не обичат да рискуват. Борисов играе на сигурно, докато ИТН очакват от гражданите да излязат от зоната си на комфорт и да подкрепят стратегията им. Може и да го направят, но може и гласуват по навик за по-малкото зло. Също така избори през лятото не са най-удачният вариант. Тук е много важно дали сегашният парламент ще успее да промени изборния кодекс - въвеждане на дистанционно гласуване под някаква форма, повече секции в чужбина и тн. Ако не успее, избирателната активност не е изключено да е по-ниска в сравнение с изминалите избори.

3. Да предположим, че резултатите на ИТН, ДБ и ИСМВ са по-добри на новите избори. Няма как обаче те да управляват, ако не са в коалиция. Колкото и повече гласове да вземат, по всяка вероятност за мнозинство ще е нужна коалиция, в която и трите партии на протеста участват. С други думи, единственото различно ще е, че няма да са зависими от подкрепата на БСП и ДПС. Да, това е съществена промяна, но е възможно обратното да се случи - да влязат патриотите и други малки партии, които да направят парламента още по-фрагментиран. Тогава какво? Малко вероятно е да има още едни избори в рамките на година. Тогава ще са нужни по-големи компромиси от това да се приеме подкрепа от БСП. Това е идеален вариант за Борисов, който ще му позволи да върне ГЕРБ на бял кон.

Юрист: Екипът на Слави Трифонов избра пътя на промяната

"Има такъв народ" ще върне мандата. Изплющаха медиите. И заваляха мнения. Как, защо, какво. Най-вече мнения на независими. На такива, о...

4. Имаше ли Слави друг полезен ход? Да, можеше да състави правителство с ДБ и ИСМВ. Да, това щеше да е правителство на малцинството, но щеше да затвори устата на Борисов, че той е единственият отговорен политик в тази държава. Щеше също да покаже ясно на гражданите, че промяната е възможна. При първият опит на БСП или ДПС да извие ръцете на новото правителство, то подава оставка и отива на избори. Тогава обаче ситуацията щеше да е различна. Тогава ИТН, ДБ и ИСМВ щяха да отидат на избори като правителство в оставка, което се е опитало да промени нещо, но е било саботирано от статуквото. В такъв случай всички предпоставки за наказателен вот срещу ГЕРБ, БСП и ДПС са налице. Докато сега не е изключено да има наказателен вот и срещу партиите на протеста, защото дори не опитаха да противодействат на ГЕРБ.

Ако спечели Слави, печели Има такъв народ, но ако Слави изгуби, губи цял народ. Този прочит на Левски освен, че е нестандартен, крие много рискове."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов няма да се учуди, ако Васил Терзиев сам си тръгне (ВИДЕО)

Проучване: Исторически ниско доверие в служебното правителство на Главчев

Война срещу кадрите на ПП-ДБ: Лена Бориславова уличи "агент Петър" (ВИДЕО)

Новият депутат от ДПС положи клетва

ПП-ДБ внесоха отново правилата за новата КПКОНПИ (ВИДЕО)

Вътрешният министър отговори дали ще арестува Васил Терзиев заради движението по пътя

"Ще помагаме на Украйна": Атанас Запрянов не вижда проблем, че Радев няма да ходи в НАТО

Депутатите изслушват вътрешния министър по случая "Брендо"

Гюнер Тахир: Имам информация, че от днес охраната на Доган е свалена (ВИДЕО)

Ваня Григорова: Ако исках да съм патерица на ГЕРБ, щях да бъда в Народното събрание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика