Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Историческо: Независимите депутати скоро може да са втора политическа сила в парламента (СНИМКИ)

11 юли 2024, 17:00 часа • 2444 прочитания

Независимите народни представители в 50-ото Народно събрание вече са цели 36 души, което е исторически рекорд за всички парламенти от демократичните промени насам, показа справка на Actualno.com.

На практика нечленуващите в парламентарна група към момента са четвърти по численост в парламента, а основната причина е практическия разпад на групата на ДПС в този й вид. От началото на живота на парламента досега общо 22 депутати на Движението вече са независими, след като 19 от тях бяха изключени от Делян Пеевски, а трима подадоха заявления за напускане на парламентарната група. С оглед на политическия процес не е изключено още членове на парламентарната група на ДПС също да преминат към независимите

Към настоящия момент публичният регистър на народните представители в 50-ия парламент изглежда така:

Припомняме, че още в началото на парламента групата на БСП изключи депутата Калоян Методиев от редиците си. Седмица по-късно народната представителка Айсел Руфад бе изключена от групата на ДПС, а съдбата й последваха Рамадан Аталай и Джейхан Ибрямов, които пък бяха изключени от съпредседателя на Движението Делян Пеевски.

Още: "Бог високо, цар далеко": Как политиците катастрофираха с посланията? (ВИДЕО)

На 5 юли групата на независимите народни представители рязко се увеличи, след като 13-членната група на партия "Величие" прекрати съществуването си. Причината - шестима депутати от партията на Николай Марков и Ивелин Михайлов подадоха заявления за напускане и така на практика сложиха и край на живота на групата, тъй като за да съществува тя трябва да има поне 10 народни представители. 

Исторически рекорд

Оказва се, че за краткия си живот от едва три седмици 50-ия парламент вече постави исторически рекорд за най-много независими народни представители от първото демократично избрано Народно събрание (36-ото) досега, показа справка на Actualno.com.

В исторически план 40-ия парламент държеше рекорда за най-много независими депутати - 32 и то в края на пълния си четиригодишен мандат в периода 2005 - 2009 г. Дотогава обаче съществува процедурната възможност да възникват нови парламентарни групи в рамките на действащия парламент - процедурна особеност, която бива премахната именно в следващия 41-и парламент с цел прекратяване на партийното роене и установяване на по-трайна партийна дисциплина сред парламентарните групи.

Още: "Трябва да минем през родилните мъки": Мария Лалева с анализ защо не гласува българинът (ВИДЕО)

Именно от 2009 г. насам в Правилника за организацията и дейността на НС трайно се установява и институционализира процедурата по невъзможност да се формират нови парламентарни групи, а изключените или напусналите съществуващите такива остават само независими депутати. Нещо повече - те нямат право да се присъединяват към друга парламентарна група.

Снимка: БГНЕС

Историята помни не един и два прецедента по отношение на тази формална процедура, а именно - възникването на чисто нови парламентарни групи, които впоследствие се явяват самостоятелно на избори. Такива са примерите с "Новото време" (2005 г.), "Българска нова демокрация" и "Ред, законност и справедливост" (2009 г.) и др.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес