Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Интернет троловете - за или против?

17 февруари 2014, 13:08 часа • 212850 прочитания

Кампаниите в интернет с платени потребители, които застъпват тези във връзка с важни обществени събития и проблеми, са нещо, за което отдавна се знае, но няма доказателства.

През последната седмица темата за интернет троловете влезе във фокуса на общественото внимание. Първо се появи информация, че БСП използва специална компания, която се грижи с платени профили в мрежата да защитава червената кауза, като всичко е предварително съгласувано, урегулирано и се води отчет. Последваха и разкрития, че европейският депутат Илияна Йотова също ползва същата фирма – „Лийдуей Медия Солюшънс”, за да вдига реномето си в мрежата и за да атакува с платени профили политически противници – включително европейския комисар Кристалина Георгиева. Самата Йотова все още отказва коментар по темата пред българска медия, включително пред Actualno.com. А най-новото разкритие на „Биволъ” е, че и ДСБ е имала договор с „Лийдуей”.

Етично ли е или не да се използват такива похвати в политическите битки според вас, уважаеми читатели? Трябва ли при доказано използване на „тролене” да има наказания за виновните? Или в политическата борба такива похвати са нормални и не следва да им се обръща внимание на принципа „всеки го прави”. А може би смятате, че тази материя следва да се урегулира със закон? Споделете вашата позиция.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес