Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Има такъв народ" взе третия мандат и обеща да разговаря с всички (ВИДЕО)

29 юли 2024, 12:12 часа • 3613 прочитания

Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на "Има такъв народ", като напомни, че в Конституцията няма определен срок, в който трябва да посочат кандидат за премиер.

Тошко Йорданов, който прие папката от президента, се ангажира, че процесът на разговори започва от утре, ще включва всички парламентарни групи и независими депутати и ще бъде "прозрачен и без възможност за тълкуване". Още: Атанас Атанасов се надява на чудо - кабинет с третия мандат и обединяващ премиер

"Ако ще се прави сериозен опит с третия мандат, е логично той да отиде при "Има такъв народ". Ако това стане, ще изпратим покана за разговор до всички, включително и на независимите народни представители в това Народно събрание", даде заявка председателят на парламентарната група на ИТН.

Как се стигна до третия мандат?

Припомняме, че в началото на юли Радев връчи първия мандат на кандидата за министър-председател, издигнат от ГЕРБ - Росен Желязков, който го взе и веднага предложи структура и състав на Министерски съвет. На 3 юли обаче парламентът не избра за премиер Желязков. Още: Радев за третия мандат: Партиите да преосмислят позициите си и да използват този последен шанс

На 22 юли пък вторият мандат получиха представителите на втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание - "Продължаваме промяната – Демократична България", а те го върнаха веднага неизпълнен. След като поискаха отсрочка от три месеца в предлагания от тях проект на декларация за излизане от политическата криза и не намериха подкрепа за нея от останалите парламентарно представени политически сили, от ПП-ДБ заявиха, че ще върнат мандата неизпълнен. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес