Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Христо Иванов с призив: ПП-ДБ да работят с ДПС-Доган и с ГЕРБ за премахването на Делян Пеевски

30 юли 2024, 17:29 часа • 1546 прочитания

Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" трябва да работи с почетния лидер на ДПС Ахмед Доган за отстраняването на Делян Пеевски, както и с ГЕРБ.

Тази теза изказа бившият лидер на "Да, България" и съпредседател на ПП-ДБ Христо Иванов пред "Свободна Европа". По думите му в следващото 51-во Народно събрание на ПП-ДБ ще ѝ се наложи да работи с представители на политически сили, с които имат диаметрални различия - както с ДПС на Ахмед Доган, така и с ГЕРБ, като това е единственият начин да се противодейства на запазването на влиянието на Делян Пеевски в прокуратурата и за следващите седем години.

Според него, колкото и скандална да е тезата му за съвместна работа с несъгласните с Пеевски в ДПС, това сътрудничество трябва да се случи "тактически, дори и после някой да бъде посочен, че е неморален", за да бъде спряно "презареждането в съдебната система". По думите на Иванов запазването на политическото влияние на санкционирания по глобалния закон за корупция "Магнитски" Делян Пеевски минава през бърз избор на следващ главен прокурор и председател на Върховния административен съд.

Още: Денков: Представителството на българските турци не трябва да се затваря в една партия

На въпрос Иванов подчерта, че не припознава Ахмед Доган като партньор: "Не му даваме морална легитимация. Не казваме, че това е най-добрият човек на света. Нищо подобно не казваме. Веднъж да сме тактически умни и като се отвори прозорец да махнем последният модел на корупционната държава, дори и да си в тактическо взаимодействие моментно с човек, представлявал предишните етапи от същото, да се възползваме от това."

Христо Иванов е на мнение, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също би се включил в едно такова тактическо сътрудничество, но "ако бъде принуден да отговори на въпроса чия страна заема и да се яви с този отговор на избори". Той изтъкна, че в момента Борисов е в "дълбок неутралитет, потънал е като руска подводница", цитиран от "Дневник".

"Нямаме историческо време да чакаме собствено мнозинство. Времето тече против нас", подчерта още Иванов.

Още: "Ако третият мандат беше човек, щеше да помоли да не го закачаме": Анализ на политолога Ивайло Илиев (ВИДЕО)

ДПС и "сглобката"

Бившият лидер на "Да, България" каза още, че участието на Делян Пеевски в т.нар. "сглобка" се случило след първоначална договорка между ПП-ДБ и бившия председател на ДПС Мустафа Карадайъ за съвместно приемане на поправки в Конституцията.

"Разговорът за изграждането на този мост за съдебната реформа започна с Карадайъ. Това всичко беше свършена работа, докато Пеевски не видя в това възможност за себе си и се метна като на детски рожден ден на масичката с тортата, върху целия процес, и го уби. ... Фундаменталният проблем на България е завладяната държава, който в последните години се олицетворява най-много с Пеевски", смята Иванов.

Снимка: БГНЕС

По думите му силата на Пеевски идва най-вече заради влиянието му в прокуратурата - според него именно така - чрез компромати и "малки истории", той държи политическите си опоненти и със заплахи за задействане на прокуратурата. Той добави още, че "най-голямата власт на прокуратурата не е да се задейства, срещу мен или срещу някой друг, а да бездейства".

"Този човек смята, че му се дължи огромна роля във властта в България. Той си представя, че ще бъде председател на ДПС. Искаше да бъде единствен председател на ДПС. Той, за да удържа депутатите, настоящите, които се опитват да не мигрират към Доган, той ги залъгва, че ще имат места в следващия парламент. Основната му цел в момента е презареждане на влиянието на съдебната власт, за да може да си запази политическото влияние и оттам нататък да остане фактор в златната книга", каза още бившият съпредседател на ПП-ДБ.

Още: "Недоказани твърдения" и "репутационна щета за България": Министър за изказвания на Джевдет Чакъров

За да бъде преустановено това влияние, са били нужни и поправките в основния закон, като според лидера на "Да, България" в оставка този ход е бил "безалтернативен". Той каза още в началото на реформата Пеевски е целял да "изпере" образа си, мислейки, че поправките са само шаблонни. По-късно обаче той разбрал, че те са му неудобни, заради което започнало и "обезкървяването на съдебната реформа". Според Христо Иванов процесът започнал още преди произнасянето на Конституционния съд.

Иванов каза още, че в момента, в който демократичното обединение е отказало да избира хора на Пеевски в регулаторите, той е свалил правителството.

По думите на Иванов служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов са кадри на Пеевски, който от своя страна има вляние във всички партии.

Още: "Това е безпрецедентен акт": Депутатите на ДПС-Доган се оплакаха от репресии

Снимка: БГНЕС

Бъдещето на ПП-ДБ

Христо Иванов каза още, че различията между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" не бива да бъдат крити. Той потвърди, че последното разминаване между партньорите е било около втория мандат и нагласата на ДБ все пак да бъде направен опит за намиране на антикорупционно мнозинство. По думите му ПП също разбрали нуждата от тази стъпка. 

Още: Христо Иванов: Имаме шанс да върнем часовника назад и да разрушим модела "Пеевски"

"Сутрин го разбират, следобед идват на интервю престават да го разбират. Самата общност не позволява да започнем да говорим честно. Това е сложна работа. Ние трябва да се съгласим по какъв начин говорим, как се случва това, защото за боравене с тежко отровни материали, радиоактивни, морално това ни уби. Честно казвам - поради невнимателно боравене с тежко отровни материали стигнах там, където съм - в пенсионерския клуб", казва още Иванов.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес