Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Христо Иванов към главния прокурор: Проверявате ли сделката за "Булгартабак" и Пеевски? (ВИДЕО)

27 август 2020, 15:33 часа • 6707 прочитания

Държавата може да си върне 200 млн. лева от "Булгартабак" заради неизпълнени условия по приватизационния договор. Това твърди лидерът на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов.

По думите му, съгласно приватизационния договор все още има ангажименти, които трябва да бъдат изпълнени и за които да се търси сметка - до 2021 година.

В личния си профил във Facebook Иванов направи почти 30-минутен репортаж, който започна с пристигането му при складове на "Булгартабак", които се охраняват от ... фирма "Ипон" т.е. охранителната компания, създадена от премиера Бойко Борисов. Самият Иванов разказва следното:

"Булгартабак е могъл да бъде приватизиран от British American Tobacco (BАТ) за 500 млн. лв. Приватизиран е за Пеевски - нека да съкратим цялата корпоративна сложна завеса, зад която той се крие по наше мнение - за 200 млн. лв. След това Пеевски реализира от дейността на "Булгартабак" дивиденти и освен това взема още 200 млн. от British American Tobaccо за марките. И освен това ние му даваме 150 млн. от ББР".

"На теория в тази история имаме приватизация, която е трябвало да запази, да развие индустрията. На практика имаме разруха. На теория българската държава е могла да вземе 500 млн. от наистина сериозен инвеститор, който се занимава с това нещо, могъл е да развива тук производство, тук да плаща заплати и данъци. На практика имаме куха структура. На теория българската държава се е отказала от част от цената в името на това да поддържа работни места и да изпълнява социални ангажименти. На теория ДПС се е грижила за своите избиратели и за българските тютюнопроизводители, на практика тя се е погрижила за един човек и това е Пеевски", изброи Иванов.

"Булгартабак" е пример на приватизацията в България и как не трябваше да бъде правена, подчерта Иванов и добави: Много ни е интересно дали г-н Гешев е включил сделката в предмета на своите проверки. Иванов е сигурен и, че има наливане на държавни пари към приватизатора на "Булгартабак".

Бившият правосъден министър обеща, че ще подаде сигнали както до прокуратурата, така и до Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) с искане за проверки - документални, но и на място, които да установят как се изпълнява договорът за приватизация. И подчерта, че по различни данни в България годишно се крадат 11 млрд. лева.

Още: "Булгартабак" вече е в ръцете на неизвестно физическо лице"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес