Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ходовете на Доган и Пеевски за печелене на гласове: Анализ на д-р Ваня Нушева (ВИДЕО)

20 септември 2024, 19:30 часа • 1400 прочитания

Ресурсите, с които всеки един от ръководителите на двете крила разполага, ни дават възможност да направим извода, че пред ДПС стои една много съществена дилема: дали тя може да остане като единен политически субект, или ще се появят два отделни политически субекта. Това заяви в предаването "Студио Actualno" д-р Ваня Нушева, преподавател по политически науки в Софийския университет.

"Административни ресурси, възможност за влияние над институциите, мобилизиране на корпоративен вот е базисният ресурс, с който разполага Делян Пеевски и приближената група около него. Базисният ресурс, с който разполага Ахмед Доган и приближената група около него, е по-скоро електоралният - на хората, които се определят с турско самосъзнание. Можем да видим, че и двете групи разполагат с различен тип ресурси и ще вложат всички усилия в това да ги мобилизират в рамките на предизборната кампания и изборния процес", отбеляза още Нушева.

По думите ѝ допускането е, че по-висока мобилизация би имала фракцията около Доган. "Тя разчита на една автентична подкрепа от избиратели, които традиционно са подкрепяли тази партия, оценяват тази партия като изразител на своите интереси, права, разбиране за това как трябва да бъде защитавана идентичността на български граждани с турско самосъзнание. Не е достатъчно ясно каква ще бъде мобилизацията на електорална подкрепа от страна на Пеевски. Като виждаме какви са анонсите на двете фракции, виждаме, че едната група и другата група използва възможността именно да посочи кои са структурите, кои са публично известните по регионите фигури, които подкрепят едната или другата фракция", каза д-р Нушева.

В каква кондиция влизат партиите в предстоящата предизборна кампания - целия разговор гледайте във видеото.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес