Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главчев разпореди на петима министри да изготвят спешни мерки срещу безводието

21 август 2024, 11:26 часа • 967 прочитания

Служебният премиер Димитър Главчев разпореди на няколко министерства да предложат спешни решения за справяне с водната криза, след като в редица общини минаха на воден режим, а в Смядово имаше и частично бедствено положение.

"Всички знаят, особено от МОСВ, регионалното министерство, министерството на земеделието, че това са с много години трупани проблеми. Но трябва в спешен порядък отново нещо да предприемем. За целта ще ви предложа споменатите министерства, плюс тези на икономиката и енергетиката, да съберем някаква група, която да предложи бързи решения. Явно нямаме време да чертаем планове, имаме още поне 4-5 дни. Още днес да се свържете и да видим какво можем да направим, защото хората чакат да живеят нормално", заяви Главчев по време на заседанието на Министерския съвет на 21 август.

Снимка: БГНЕС

Още: Критично ниски нива на язовирите в Централна България: Масови протести заради безводие

Премиерът иска деескалация в политиката

Той коментира и конституционната криза, в която държавата изпадна след провала на кабинета, предложен от Горица Грънчарова-Кожарева.

"Тъкмо си мислим, че е последно заседание, че политическият хаос няма къде да отиде повече. Аз поради това оттеглих кандидатурата си преди седмица, за да спадне малко напрежението, а то се оказа, че ескалира. Хубаво е, както в конфликти извън граница, да казваме, че трябва да има деескалация - и тук трябва да го направим. Всички институции трябва да постъпват по този начин", каза Главчев.

"Нашето правителство гледа и се стреми да убеди българските граждани, че изпълнителната власт си е на мястото и функционира. Има проблеми, които са трупани с години. Показахме, че и тях ще можем да решаваме. За изборите е ясно, че бяха честни и прозрачни", посочи той.

Още: Не сме коментирали Калин Стоянов: Главчев след срещата си с Радев

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес